Redan i våras började prishöjningarna märkas. Men när grossisten kom med nya prislistor i september var ökningen hela 17 procent sedan i maj.

– Framför allt mejerivaror och kött har stuckit i väg mycket, säger kommunens kostchef Charlotte Müntzing. Jag tror att vi kommer att känna av höjningarna nu när skolorna är igång.

För att hålla kostnaderna nere får skolköken hålla ögonen på dagspriserna.

– Vi har en basmeny där det till exempel står om det ska vara fet fisk. Kökscheferna får välja om det blir lax eller annan fet fisk som makrill och sill. De köper in efter vad som har bäst pris och bestämmer menyn utifrån det.

I Vallentunas skolor serveras både kött, fisk, kyckling och vegetariska rätter.

Allra billigast skulle det bli att helt gå över till vegetariska luncher. Bönor och linser är billigare än kött.

Men den lösningen är inte given eftersom alla barn inte gillar grönsaker.

– En del av uppdraget är budget i balans. Vi gör det vi kan, men samtidigt är all slängd mat det dummaste som finns. Vi gör allt vi kan för att maten både ska vara näringsriktig och hållbar samtidigt som barnen tycker om den och äter upp. Det är en ekvation som är tuff att få ihop, säger Charlotte Müntzing.

Hon räknar med att priserna kommer att fortsätta öka inpå nästa år.

– Vissa råvaror kanske inte finns i samma utsträckning eller blir alldeles för dyra.

Märker eleverna förändringarna?

– Än så länge tror jag inte det. Men om det innebär mer grönsaksrätter kommer de att göra det, det kan komma under hösten.