Sådana här vattenledningar behöver underhållas. Foto: Mostphotos

Dyrare dra in vatten vid nyår

Från nyår blir det dyrare att dra in vatten i nybyggda hus.

  • Publicerad 12:11, 25 okt 2018

Eftersom Vallentunaborna blir fler behöver kommunen bygga ut sin va-anläggning. Därför har kommunstyrelsen fattat beslut om att höja den så kallade anläggningstaxan, som man måste betala för att dra in vatten till nybyggda hus. Den sätts beroende på tomtstorlek.

Höjningen blir på fem procent och kommer att gälla från nyår.

För en villa med tomt på 2000 kvadratmeter blir höjningen knappt 16 000 kronor man vill ansluta dagvatten. Brukningsavgifterna ändras inte.

Fördubblade avgifter

Under de närmaste 20 åren räknar branschorganisationen Svenskt vatten med att det behövs stora investeringar för att bygga ut, underhålla och klimatanpassa vattenledningsnäten i hela landet. De bedömer att förbrukningsavgifterna på sikt kommer att gradvis fördubblas efter att under senare år ha höjts ganska måttligt.

Hur det kommer att slå i just Vallentuna kan vare sig Svenskt vatten, Roslagsvatten eller Norrvatten säga just nu.

– Kommunerna har väldigt olika lokala förutsättningar, säger Fredrik Vinthagen på Svenskt vatten. Vallentuna har fördelen att vara med i Norrvatten. En liten kommun i Norrlands inland har svårare att hitta samarbeten. Men vi vet att Norrvatten kommer att vara tvungna att bygga ut kapaciteten i Görvälnverket.