Dyra verktyg stjäls ur byggbilar

Hantverkare, byggare och elektriker i Väsby bör se upp. Bara det senaste dygnet har fyra inbrott i byggbilar rapporterats till polisen där dyrbara verktyg stals. Polisen misstänker att det handlar om en liga som agerar i kommunen. – Lämna inte de dyraste verkstygen i bilen, uppmanar kommunpolis Malin Sundström.

  • Publicerad 13:37, 14 dec 2017

Det skulle mycket väl kunna vara en störsändare som har använts

Ökningen av inbrott i elektriker- och byggbilar i Upplands Väsby började redan i förra veckan. Det senaste dygnet skedde hela fyra stycken verktygsstölder, bland annat ur ett garage, ur en bil nattetid utanför en bostad, och ur en bil på parkeringen vid Bauhaus.

Kommunpolis Malin Sundström läser alla polisanmälningar som kommer in och ser ett tydligt mönster.

– De är ute efter dyrare verktyg, exempelvis kakelskärare, borrmaskiner och sågar, säger hon.

Den här typen av stölder är ett problem i hela länet, men den senaste veckan har de alltså ökat i just Väsby.

– Det här är inte hantverkare A som stjäl av hantverkare B, utan en organisation som har fått en beställning på vad som ska stjälas. Jag ser det tydligt. Det här är samma klientel som begår bostadsinbrott. En stor del av verktygen förflyttas sedan härifrån över till baltländerna, säger Malin Sundström.

Bilinbrotten har i de flesta fall skett genom att en sidoruta har krossats. Tjuven har därefter plockat på sig endast de mest värdefulla verktygen.

– I ett fall skedde inbrottet ur ett garage. Tjuvarna lämnade kvar öppna verktygslådor med mindre värdefulla verktyg och en moped som stod i garaget. De vet vad de vill ha, säger hon.

I ett fall misstänker polisen att tjuvarna kan ha använt sig av störsändare på en parkeringsplats för att förhindra att bilen låstes. Den metoden är vanligt förekommande på Barkarby handelsplats, enligt Malin Sundström. I det här fallet ska stölden ha skett utanför Bauhaus i Väsby.

– När ägaren kom hem efter att ha varit på Bauhaus öppnade han sidodörren och upptäckte att det saknades verktyg, samtidigt som bilen inte hade några skador. Bilen låses med en larmdosa. Ägaren kopplade ihop det med besöket på Bauhaus. Det skulle mycket väl kunna vara en störsändare som har använts, säger hon.

Malin Sundström vill uppmärksamma byggare och elektriker i Väsbyområdet på att göra vad de kan för att stoppa tjuven.

– Lämna inte de dyraste verktygen i bilen. Vissa verktyg går på tio, tjugo tusen kronor. De kanske går att ta in i bostaden. Eller om möjligt, ställ in bilen i garaget. Försvåra för tjuven, säger hon.