Dyra hyresrätter byggs som bostadsrätter: "Blir billigare"

Huge ger upp planerna att bygga 130 nya hyresrätter i Masmo. Och i Visättra ska ett byggbolag få tillåtelse att bygga bostadsrätter istället för 150 planerade hyresrätter. Enligt byggbolagen får de inte ihop ekonomin.

  • Publicerad 08:59, 22 sep 2016

2017 skulle de stå klara. Men nu meddelar det kommunala bostadsbolaget Huge att de inte får ihop ekonomin för de 130 planerade hyresrätterna i Solhagaparken, intill t-banan i Masmo.

Nu försöker kommunen hitta ett byggbolag som vill bygga bostadsrätter istället.

– Läget är attraktivt nära tunnelbanan. Och som det ser ut nu finns det en marknad för att bygga bostadsrätter här. Det skulle också vara bra för området att få till en bättre blandning, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för byggfrågor.

Utöver bostäder planeras också en efterlängtad butik i bottenplan. Kommunen hoppas hitta ett bostadsbolag som vill ta över detaljplanen, som i stort sett redan är klar.

Billigare

– Förhoppningsvis kan vi också få tillbaka pengarna som kommunen och Huge redan lagt ut på att utveckla planerna, säger Malin Danielsson.

Även i Visättra finns det planer på hyresrätter som nu kan ändras till bostadsrätter. Byggbolaget SHH har i en markanvisningstävling fått rätt att bygga cirka 150 nya ungdomsbostäder i Visättra ängar som hyresbostäder.

– Enligt bolagets kalkyl skulle hyresrätterna bli så dyra att den som bor här får en lägre månadskostnad i bostadsrätt, inklusive amortering och lån. Och med bostadsrätter kan byggherren satsa mer på utemiljön, säger Malin Danielsson (L).

"Skapar valfrihet"

Även här är det positivt med fler bostadsrätter, menar Danielsson.

– Det skapar en möjlighet och valfrihet för de som vill köpa sin bostad men fortfarande bo kvar i närheten, vilket skapar stabilitet i området. De som bor i en bostadsrätt gör det ofta långsiktigt under en längre tid.

Men Marica Lindblad (MP), kommunalråd i opposition, är kritisk. Hon menar att kommunen måste bli bättre och stå på sig i förhandlingarna med byggherrar för att få till hyresrätter.

– Det är så klart svårt att ifrågasätta kalkylerna. Men den här byggherren har ändå tävlat mot andra bolag att få bygga hyresrätter, säger hon och fortsätter:

– De två senaste mandatperioderna har kommunen sålt 1 500 hyresrätter. Under motsvarande period byggdes bara sju nya hyresbostäder. När Huddinge äntligen kommit igång och börjat planera för hyresrätter påstår man plötsligt att vi bygger för mycket hyresrätter. Jag får inte ihop det.

Nu ska projektet markansvisas på nytt, men med bostadsrätter. Foto: AQ Arkitekter

Byggs det hyresrätter i Huddinge?

Av 5 500 planerade bostäder i Huddinge är drygt 2000 hyresrätter. Men hälften är student- och ungdomsbostäder i Flemingsberg och Visättra.

De hyresrätter som byggs blir ofta dyra. En trea på 77 kvadratmeter i nya stadsdelen Flemingsbergsdalen kostar 11 485 kronor i månaden.

Blandade bostadsområden

En tredjedel hyresrätter, en tredjedel bostadsrätter och en tredjedel villor. Så ser det ut på ett ungefär i Huddinge.

Men det skiljer sig mycket från område till område. 78,3 procent bor i hyresrätt i Vårby. 4,3 procent bor i hyresrätt i Segeltorp.

Den stora utmaningen är att få till en blandning i alla delar av kommunen. Fler bostadsrätter ska byggas i områden med hög andel hyresrätter. Men även villaområden ska få hyresrätter, enligt kommunens mål.

LÄS OCKSÅ: Nu planeras hyresrätter i Huddinges villaområden

Bostadsbolag bygger helst bostadsrätter då det är mer lönsamt, eftersom de går att sälja redan innan spaden sätts i marken. Hyresrätter innebär en större risk, eftersom det tar längre tid att få tillbaka investerigen.

Visa merVisa mindre