Den här veckan börjar det bli dags att förbereda vårbruket. Åkrarna ska gödslas och sådderna ner i jorden.

Men i år är det tufft att vara bonde.

– Det är många som känner en väldigt stor oro framför allt för dieselpriserna, säger Fredrik Andersson. Det lugnar sig ju inte. Det är orimliga nivåer och man undrar vart det ska ta vägen. Det är jättesvårt.

I tisdags höjdes priset till 26,97 kronor litern. Samtidigt mer än fördubblades marknadspriserna på vete i förra veckan.

– Alla priserna rusar och man kastas mellan hopp och förtvivlan. Ena stunden tänker man att det är ingen idé att så, nästa att det kanske ändå går att fixa det här.

De höga priserna påverkar även Johan Lindgren på Backa gård i Kårsta.

– Vi har fått högre mjölkpris, men annat har blivit så dyrt så frågan är om det blir något netto.

Som alla odlande bönder ligger han ute med höga utgifter för gödning, utsäde och diesel. Innan skörd vet han inte om han får täckning för dem.

– Gödningen har ökat med 250 procent sen i höstas och drivmedlet mer än fördubblats, säger LRF:s vd Anna-Karin Hatt, som därför vill att även bönderna får höja sina priser.

– När kostnaderna stiger behöver ersättningen, marknadspriserna för mjölk, kött och grönsaker, också gå upp. Det är otroligt viktigt att de återspeglar kostnaderna. Det är viktigt att det sker med skyndsamhet.

I januari beslöt riksdagen att bönderna får en krismiljard i stöd som kompensation för de höga dieselpriserna.

– Men de pengarna är inte utbetalda. Det behöver ske så snart som möjligt.