Dykare slår larm om att tunnor och urnor med gift ligger på Vintervikens botten. Foto: Mostphotos

Dykare larmar om tunnor med gift i Vinterviken

Dykare slår larm om att tunnor och urnor med gift ligger på Vintervikens botten. ”Folk har ingen aning om vad de badar i. Det ligger fullt med tunnor i Vinterviken på bara några meters djup”, säger en av dem till Dagens Nyheter. Nu ska upptäckten utredas.

  • Publicerad 07:51, 4 okt 2018

I somras slog dykare från föreningen Swedish coast and sea center larm till kommunen och Nobelstiftelsen, om flera misstänkta giftkärl och tunnor som hittats på Vintervikens botten, skriver Dagens Nyheter.

Min kollega blev illamående och fick yrsel när en tunna gick sönder.

Kjell Andersson

– Folk har ingen aning om vad de badar i. Det ligger fullt med tunnor i Vinterviken på bara några meters djup. Min kollega blev illamående och fick yrsel när en tunna gick sönder, säger Kjell Andersson, dykare och vice ordföranden i Swedish coast and sea center, till DN.

Nu ska upptäcktes utredas.

Miljöskandal 1988

Information om gifttunnorna ska dock ha kommit till kommunen redan 1988.

– Redan första dagen förstod vi att det nog inte var så bra att dyka här. Botten var helt död. Inte en växt. Det var väldigt mycket syresättning på grenar. Vi hittade skärvor och keramikurnor. Jag blev sjuk och fruktansvärt dålig i två dagar efter dyken, även fast vi dök med helmask, berättar Derek Säll, en av dykarna som var med då, till DN.

Jag blev sjuk och fruktansvärt dålig i två dagar efter dyken

Derek Säll

Upptäckten blev en miljöskandal, där man hittade både höga halter av arsenik, bly och zink. Flera tunnor bärgades.

Sommarens upptäckt ska enligt DN röra sig om lerkärl på 15-20 liter. Vad de innehåller är ännu oklart.