Vapen. Revolvern låg nära ett av Ågestabrons fundament. Foto: Polisen

Dykare fann revolver i Magelungen

En rostig 44-kalibers revolver hittades i sjön Magelungen under Ågestabron när polisens dykare letade efter bevis i en mordutredning.

  • Publicerad 17:47, 18 maj 2022

Det var efter att en kvinna hittats död i vattnet nära Ågestabron förra sommaren som polisens dykare sökte i vattnet på jakt efter bevis i mordutredningen.

På botten under bron fann de en revolver. Det framgår av förundersökningsprotokollet i den nyligen avslutade utredningen, som ledde till att en 40-årig man dömdes till fem års fängelse.

Den döda kvinnan var dock inte skottskadad, så fyndet ansågs inte ha något med just det brottet att göra. I stället togs revolvern omhand och registrerades som ett helt eget brottsärende.

– Vi skrev en anmälan om grovt vapenbrott och skickade vapnet på analys, säger Peter Voltaire på avdelningen grova brott i polisområde syd.

För rostig för att provskjuta

Vapnet visade sig enligt polisen vara en italiensk svartkrutsrevolver från 2008. Men några bevis för att den använts vid brott, och i så fall vilket, lyckades polisen inte få fram.

– Den var så rostig så den gick inte ens att provskjuta, säger Peter Voltaire.

I och med det lades förundersökningen om grovt vapenbrott ner.

Vad gör ni då med vapnet?

– Det förstörs, säger Peter Voltaire.

Farstabon Cecilia, 72, tar fajten mot skräpet under ytan

Så gör du vid vapenfynd

Om du hittar ett vapen, ta inte upp det utan låt det ligga och ring polisen på 112.

Det kan ibland vara svårt att se skillnad på en riktig pistol och en soft airgun eller startpistol, därför ska man alltid låta polis göra bedömningen.