Europamästaren "Mondo" Duplantis på Lidingövallen bredvid Nike Isaksson, IFK Lidingö. Foto: Läsarbild Henrik Isaksson

Duplantis fann guldformen på Lidingövallen

Armand ”Mondo” Duplantis är kanske världens just nu hetaste friidrottare efter EM-guldet i stavhopp. Nu kan Lokaltidningen Mitt i avslöja att han fann formen på Lidingövallen.

  • Publicerad 12:02, 16 aug 2018

Armand ”Mondo” Duplantis vann stavfinalen i EM i Berlin med ett fantastiskt hopp på 6,05 meter.

18-åringen var känd i Sverige och i idrottsvärlden redan före EM, men nu är han stekhet och kanske världens just nu bästa friidrottare alla kategorier.

– Det var så sjukt bra gjort när han vann EM-guldet, säger 14-åriga friidrottaren Nike Isaksson som tävlar för IFK Lidingö.

Nike fick chansen att träffa Mondo bara ett par dagar före hans avresa till Berlin. Han tränade nämligen på Lidingövallen!

Fick låna stav

Hasse Lagerqvist låg bakom detta. Den gamle stavhopparen är tränare i IFK Lidingö och känner Duplantis sedan tidigare.

– Mondo behövde träna men hade redan skickat sina stavar till Berlin. Eftersom jag säljer likadana stavar som han använde lånade jag ut en till honom.

Starkt genrep

Förra söndagen, två dagar innan Mondo reste till Berlin, blev det alltså generalrepetition på Lidingövallen. Vill man hårdra det en smula kan man säga att det var här han vässade EM-formen.

– När jag såg Mondo träna på Lidingövallen fick jag en föraning av vad som skulle kunna hända i Berlin, säger Lagerqvist. Han hoppade med en kort träningsstav och med bara 13 meters ansats. Ändå klarade han fem meter.

Kan bli IFK Lidingö

Faktum är att Armand Duplantis har anknytning till Lidingö. Hans moster Marie Hedlund har bott på Lidingö och hjälper IFK Lidingö i sin roll som idrottskonsulent.

Enligt uppgifter till Lokaltidningen Mitt i har det på informell och personlig nivå förts diskussioner om att Duplantis ska byta klubb från Upsala IF till IFK Lidingö, men ännu är inget klart.