Redaktörer. Robin Lapidus och Ingrid W Severin vid Thelins konditori. Essingeleden dominerar i bakgrunden. Foto: Märta Lefvert

Duo lyfter fram Ekensbergsborna i ny bok

Pizzabagare, ekonomistudenter, elektriker, backhoppare, skolbarn och pensionärer – i en ny bok om Ekensberg träder de som bor i området fram. "Det här är inte en historiebok utan en bok för historien", säger Robin Lapidus, en av redaktörerna.

  • Publicerad 10:31, 12 nov 2020

Novembersolen lyser över uteplatsen vid Thelins konditori när Mitt i träffar Robin Lapidus och Ingrid W Severin. Tvärs över gatan ligger fotbollsplanen, öde så här mitt på dagen.

– Det här är hjärtat i Ekensberg så det är en bra plats att mötas på, säger Ingrid W Severin.

En bok för historien

Duon har bott i Ekensberg i 40 år. Länge var de "bara" grannar, men sedan några år är de också kolleger. Deras andra bok om hemtrakten har just kommit ut. "Från Mörtviken till Essingeleden – En del av Gröndal" skildrar området framför allt genom dess invånare, både nyinflyttade och sådana som bott här i decennier.

– Det här är inte en historiebok utan en bok för historien. En bok om de människor som bor här i dag. Det har varit väldigt kul att träffa folk och höra dem berätta, säger Robin Lapidus.

Vill bidra till gemenskap

Som många andra områden i söderort har Ekensberg förtätats och gentrifierats under 2000-talet. Den största förändringen är bygget av Gröndal strand, med 400 nya lägenheter, på platsen där livsmedelsföretaget Aromatic låg till 2014, menar redaktörerna.

De är glada om boken bidrar till att skapa gemenskap mellan nya och gamla invånare.

– Och så hoppas vi att den får folk att öppna ögonen och vara nyfikna på sin miljö. Vi lärde oss själva en del nytt under arbetet, säger Ingrid W Severin.

Boken är rikt bildsatt. Både människor och miljöer får generöst utrymme.

Frivilliga krafter har hjälpt till

Aktuellt: Boken "Från Mörtviken till Essingeleden – En del av Gröndal", på förlaget Ekensbergsberättelser.

Redaktörer: Robin Lapidus och Ingrid W Severin. De har skrivit många av texterna själva, men också fått hjälp av frivilliga krafter, både med skrivande och fotografering.

Försäljning: Bland annat i lokala butiker och på Bokus. Se mer på Facebooksidan Ekensbergsberättelser.

Visa merVisa mindre