Mikaela Puranen, till vänster, och Tove Blanck har öppnat sin keramikstudio på Hantsverkargatan. Foto: Rebecka Lindberg

Duo har öppnat keramikstudio på Kungsholmen

Egendesignade verk och kurser. Nu har Hantverkargatan fått nya hantverkare i form av en ny keramikstudio.

  • Publicerad 15:14, 17 aug 2021

Många längtar efter att få skapa med händerna.

Tove Blanck och Mikaela Puranen möttes då de tidigare hyrde in sig i en annan lokal. Nu har duon slagit sig samman och öppnat keramikstudion Hantverkstan 10, på just Hantverkargatan 10.

– Det var slumpen som gjorde att vi hamnade här. Men lokalen är helt perfekt för att vara keramikverkstad, säger Mikaela.

De är inriktade mot olika saker berättar duon. Mikaela mer åt bruksföremål och skulpturer med handmålad dekor med natur och djur. Tove är mer nischad åt främst vaser med illustrationer med mycket färg och grafiska inslag. Men de gillar att jobba tillsammans.

– Det är skönt att ha någon att bolla med, även om det är olika saker man gör. Man får lite olika perspektiv. Det funkar väldigt bra, säger Mikaela.

Studion är ingen regelrätt butik, men öppen för intresserade och det går att köpa deras verk på plats. Dessutom satsar de på olika kurser för nyfikna, något som även var deras väg in i yrket. Enligt duon är intresset för hantverket stort och har exploderat under pandemin.

– Folk har varit hemma och har inte kunnat göra vanliga aktiviteter. Många längtar efter att få skapa med händerna. Det har varit på uppgång ett tag men har verkligen boomat nu, säger Mikaela.

– Det är lyxigt att kunna jobba heltid med sitt hantverk, kurser är en bra form som kan ge en inkomst utöver försäljning av sin egen konst. Sedan är det väldigt kul och man blir inspirerad av vad kursdeltagarna hittar på för nya grejer, säger Tove.