Den avlägset belägna gården spärrades av och förundersökning om mord inleddes. Polisen satte in extra resurser och klassade mordet som en så kallad särskild händelse. Foto: Åsa Sommarström/arkiv

Duo får livstids fängelse för mord och rån på enslig gård

Dubbelmordet på en gård i Vallentuna för snart ett år sedan väckte bestörtning i offrens omgivning. Utredningsarbetet tog lång tid, men på torsdagen kom domen. De åtalade döms av tingsrätten bara för ett av morden.

  • Publicerad 11:11, 7 jan 2021

Den 15 januari fick polisen samtal av en person som var orolig för en vän som försvunnit. När polisen åkte hem till den saknades gård hittades paret som bodde på gården – en 52-årig kvinna och en 61-årig man mördade.

Den 4 februari anhölls så två män, 26 och 28 år gamla och hemmahörande i Vallentuna, misstänkta för morden. Det hade då gått tre veckor sedan utredningen inleddes. I början av november åtalades de misstänkta för mord och grovt rån. Rättegången avslutades i Attunda tingsrätt den 14 decemer 2020, och tingsrätten beslutade att de åtalade männen skulle vara fortsatt häktade.

På torsdagsförmiddagen meddelades domen.

Ingen döms för mordet på mannen

I slutet av rättegången ändrade åklagaren åtalet och begärde att endast 28-åringen skulle dömas för mordet på mannen. Enligt tingsrätten är det inte bevisat att 28-åringen dödat mannen, och han frikänns därför från det mordet. Ingen döms därmed alltså för mordet på mannen.

Enligt tingsrätten är det dock bevisat att de åtalade tillsammans och i samförstånd har dödat kvinnan, och båda döms för mordet på henne. Männen döms även för grovt rån.

Straffet blir för båda livstids fängelse. De ska också betala skadestånd till kvinnans bror och hennes dödsbo.

– Med hänsyn till den utredning åklagaren har presenterat är det inte möjligt att komma till någon annan slutsats än att de åtalade männen tillsammans har varit delaktiga i mordet på kvinnan. Gärningen har inneburit ett svårt lidande för henne. Den har skett i hennes hem och utförts av två gärningsmän vilket gör den särskilt hänsynslös. Den har också utförts i syfte att dölja mordet på mannen och de rån som begåtts. Någon annan påföljd än fängelse på livstid kan därför inte komma ifråga, säger rättens ordförande, rådmannen Mathias Wastesson i en kommentar.

Rätten var enig i sin bedömning, skriver Attunda tingsrätt i ett pressmeddelande.

Klassades som särskild händelse

Efter att paret hittats spärrades den avlägset belägna gården av och förundersökning om mord inleddes. Polisen satte in extra resurser och klassade mordet som en så kallad särskild händelse.

"Hade kännedom om försäljning"

Tidigt stod det klart att mannen hade blivit förmögen efter att ha sålt sin familjegård, något han berättat för sina bekanta.

– De åtalade hade kännedom om att mannen i paret ca ett halvår tidigare sålt en gård och blivit förmögen. Vi kom de åtalade männen på spåren genom att de gjort överföringar från målsägandenas konton till en av de åtalade männens konto samt även loggat in på den nu mördade mannens bankkonto från en av männens bostad efter gärningarna, sa kammaråklagare Jenny Karlsson i ett uttalande i samband med åtalet.

Lång väg till lösning av dubbelmorden

När Mitt i besökte platsen i augusti var avspärrningarna fortfarande kvar. Foto: Åsa Sommarström/arkiv

Skyllt på varandra

26-åringen och 28-åringen har erkänt att de tagit sig till parets hus för att råna dem. Någon av männen måste ha mördat paret, men båda har nekat och skyllt på varandra.

Den tekniska bevisningen ger ingen förklaring till vem som har gjort vad inne i huset.

28-åringen har sagt att han efter rånet gick ut från huset och väntade på 26-åringen. Men 26-åringen har sagt att han under rånet vaktade kvinnan i husets sovrum, när han hörde en smäll från köket där 28-åringen befann sig. När 26-åringen gick dit och såg att hans kumpan dödat 61-åringen, och därefter dödade även kvinnan.