Dumpade kaniner blir vargmat på Skansen

I tisdags dumpades elva kaniner vid Stora Skuggans 4H-gård. Gården har inte möjlighet att ta hand om dem och har gett bort djuren till Skansen – där de används som rovdjursmat. – De kan bära på massa sjukdomar så vi har inga möjligheter att behålla dem, säger Anna Segerström, djuransvarig på Stora Skuggans 4H-gård.

  • Publicerad 17:24, 23 mar 2017

I januari fick de in 11 kaniner och i tisdags kom det 13 till. Någon har anonymt lämnat djuren till Stora Skuggans 4H-gård på Norra Djurgården. Första gången hade de lämnats i ett hus som Anna Segerström och hennes kollegor har tillgång till.

– Ingen lapp eller nånting. Det var ren tur att vi hittade dem. Den här gången kom de i flyttkartonger. Man blir jätteledsen, det är så extremt oansvarigt att behandla djur på det här sättet. Köper man ett djur så tar man på sig det ansvaret, säger hon.

Det var flera år sedan man hade problem med att djur dumpades vid gården och Anna Segerström tror att det den här gången handlar om samma person vid båda tillfällena.

”Inte i gott skick”

– Kaninerna som lämnades i januari är väldigt lika de här. De är magra och inte i gott skick när de kommer in.

Stora Skuggans 4H-gård drivs ideellt och man har inte råd att vaccinera och behålla djuren som kommer in. Enligt Anna Segerström handlar bara vaccinationskostnaden om cirka 1 000 kronor per individ.

– De kan bära på massa sjukdomar, säger hon.

När den senaste kullen kaniner kom in kontaktade man Skansen som i det här fallet hjälpte till att hantera situationen. Efter att de tagit över ansvaret för kaninerna avlivades de för att senare kunna användas som mat till rovdjuren.

”Bättre än att de bränns”

– I vanliga fall köper vi döda kaniner för att mata våra djur med. Att det kommer in djur så här händer någon gång om året. I stället för att de ska avlivas och brännas så är det bättre att de kommer till användning, säger Linda Törngren, chef för djurvårdarenheten.

Är det här en känslig fråga?

– Ja, men nu är det ju så att vi har rovdjur och de äter andra djur. I dag är folk väldigt fjärmade från liv och död jag tror att det är därför det har blivit så laddat.