Dubbla SM-guld för Järfälla i vattenpolo

De senaste fyra åren har herrarna och damerna i Järfälla Simsällskap turats om att ta hem SM-guldet i vattenpolo, men efter årets finaler i Eriksdalsbadet i söndags kunde herrar och damer fira i guldhattar tillsammans igen.

  • Publicerad 16:54, 11 jun 2018

– Väldigt roligt! Vi var inställda på att båda skulle kunna ta hem det i år. Det har gått väldigt bra i serien, men man vet aldrig ändå. I en final kan det alltid bli tufft och nervöst ändå. Hela Eriksdal är knökfullt också med 1 000 personer på läktaren och ett jäkla liv med flera orkestrar och vuvuzelor, säger Bengt Lidh, ordförande i Järfälla Simsällskap och fortfarande aktiv i vattenpolosektionen, nu som tränare för 7–10-åringarna.

Järfällas damer och herrar fick guldjubla ihop för första gången sedan 2013. Foto: Britta Hassler

”Lite nervöst hann det bli”

Damerna visade vägen då de vann sin final mot Neptun med till synes rafflande 12–11.
– De ledde med 12–9 med en och en halv minut kvar. Lite nervöst hann det väl bli, men segern var ändå helt under kontroll, säger Bengt Lidh.

Järfällas damer höll undan och vann finalen med 12–11. Foto: Britta Hassler

Järfällas Engla Lindman Long, utsedd till Sveriges bästavattenpolospelare 2017, blev matchens lirare.

Engla Lindman Long, matchens lirare i SM-finalen. Foto: Britta Hassler

Två knäckta revben knäckte inte Nord

En stund senare var det herrarnas tur att spela final. Polisen stod för motståndet och matchen fick en lite väl tuff inledning.
– Niklas Nord blev överfallen efter 20 sekunder och knäckte två revben. Han låg helt utslagen, men han ville verkligen spela vidare. Och det gjorde han, med fullt ös. Senare på kvällen blev det smärtstillande, men han gjorde en otroligt bra match, säger Bengt Lidh.

En lycklig Niklas Nord efter finalsegern. Foto: Britta Hassler

Niklas Nord, som utsågs tal Sveriges bästa vattenpolospelare i fjol, satte 1–0 och fick titeln matchens lirare i SM-finalen. Och Järfälla vann till slut med 8–5.

Damerna är mesta mästarna

Järfälla vann dubbla SM-guld fyra år i rad, 2010–2013, men därefter har det blivit ett guld och ett silver varje år (guld för damerna 2014 och 2016, guld för herrarna 2015 och 2017) – men nu är Järfälla alltså mästare på både herr- och damsidan igen.
På damsidan är Järfälla mesta mästare med tio guld, före Neptun och LUGI som båda har sex titlar.

Järfällas herrar har nu vunnitsju SM-guld, alla under åren 2010–2018. Foto: Britta Hassler

På herrsidan har Järfälla numera sju guld, vilket räcker till en fjärdeplats bakom trean Neptun (nio guld), tvåan Hellas (23 guld) och suveränen Stockholms KK (54 guld!).