Klotter eller konst? Så här såg Hägerstensbadet på Personnevägen ut i oktober 2016. Foto: Ylva Bergman

Dubbla rättegångar för omstridd konstnär

Hyllade fotografen Saga Berlin låg bakom den uppmärksammade konstkuppen på Personnebadet 2016. Ett halvår senare skadades hon svårt i terrordådet på Drottninggatan. I tidningen Sex talar hon nu för första gången ut om traumat, de skyhöga böter hon döms till, och de dubbla rättegångarna.

  • Publicerad 20:00, 17 maj 2018

– Min kränkning av det offentliga rummet värderas till förmodligen 70 000-80 000 kronor, medan en gammal tant som var nära att bli överkörd får höra att hon är värd 10 000 kronor.

Det säger Saga Berlin om hur det är att delta i två rättsprocesser parallellt: dels som offer för terroristen Rakhmat Akilovs attack på den 7 april 2017, dels som misstänkt för grov skadegörelse av en simbassäng. Det är journalisten Ika Johannesson på tidningen Sex som fått en exklusiv intervju med den omtalade fotografen Berlin, känd under artistnamnet Niceguzz, där hon pratar om livet efter Drottninggatan.

AVSLÖJAR: Dyrt klotter är konstkupp av hyllad fotograf

Hägerstensåsens populära utomhusbassäng Hägerstensbadet, i folkmun kallat Personnebadet, förstördes av klotter i oktober 2016. Enligt staden skulle det gå på 650 000 kronor att sanera. StockholmDirekt var först med att avslöja att det hela var ett konstverk kallat "Uppfinn nått eller dö" av Saga Berlin, som tillsammans med sina medhjälpare greps på plats under uppförandet. Händelsen fick stor medial uppmärksamhet.

Enligt henne själv hade hon redan bokat en sanering som skulle ta bort verket efter att det dokumenterats, något som inte godtogs av stadens tjänstemän då sådant måste gå genom offentlig upphandling. Och då blev notan betydligt högre.

"Människovärdet känns som en prutt"

I Sex-artikeln pratar hon om hur absurt hon upplever det att försäkringsbolag bråkar om hennes färdtjänst, trots att lastbilen krossade hennes ben och gav henne flera hjärnskador. Sviter hon lider av än idag mer än ett år efter terrorattacken.

– Det gör att människovärdet känns som en prutt. Ställ det i relation till "Uppfinn något eller dö", som är den här fucking poolen. 200 sidor förundersökning där de yrkar på fyra års fängelse för mig.

Personnebadet förstört – kostar 650 000 att fixa

Hennes tanke bakom verket var att ta klotterestetiken från tunnelbanan och placera den på ett otippat ställe, och göra kortlivad konst med skapandet i fokus. Att det blev just Hägerstensåsens utomhusbassäng, förklarar hon så här:

– Idén fick jag när jag såg poolen vara målad en gång. Jag har verkligen inte velat skada platsen, tvärtom, jag har velat göra den jättevacker. Jag ville fånga den magiska känslan i skapandet, sedan skulle det tvättas bort. Jag hade beställt sanering, men plötsligt kom polisen.

Staden vill ha över 400 000 kr

Den nerklottrade poolen både upprörde och roade de närboende. Bland annat tyckte vissa att man skulle bevara Saga Berlins konstverk.

– Jag har alltid sagt att jag ska betala, från början till slut. Problemet är bara att de offerter som staden tog in givetvis var mycket dyrare än den sanering som jag hade beställt. Det får jag försonas med. Skadeståndet, alltså saneringen, kommer antagligen att landa på 250 000 kronor. Ovanpå det blir jag också dömd till dagsböter på förmodligen 70 000-80 000 kronor.

När StockholmDirekt ringer Jonas Fager på fastighetskontoret, visar det sig dock att stadens skadeståndskrav i dagsläget är högre än så: 407 950 kronor, inklusive moms.

SE FILMEN: Här klottrar de ner Hägerstensbadet

Saga Berlin säger i Sex-artikeln att hon vägrar nämna gärningsmannen Akilov vid namn då hon tycker att han fått för mycket uppmärksamhet, och att hennes egen identitet blivit "kapad av terror".

Känner sig sviken av systemet

Hon säger också att hon upplever att det svenska rättssystemet svikit Drottninggatan-offren: "Jag har fått kriga för att få traumabearbetning från mitt försäkringsbolag, för landstinget erbjuder det inte ens".

Hennes eget åtal för konstkuppen pågår ännu. Den fyra månader långa rättegången mot Rakhmat Akilov, där Saga Berlin vittnat, är över. Dom väntas den 7 juni. Då får hon även veta vad hon får för skadestånd som terroroffer.

– De har yrkat på det högsta i Sveriges historia, 175 000 för mig. Det räcker nästan till att tvätta poolen! Man skulle kunna skratta åt det om det inte var så jävligt, säger Saga Berlin till Sex.

Tidningen Sex finns i utvalda butiker i Stockholm nu. Ute överallt den 24 maj.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android