Dubbla pass för barnmorskor på förlossningen i sommar

Hundratals arbetspass på framför allt Danderyds sjukhus var obemannade inför sommaren. – Barnmorskorna har varit hårt pressade, säger Elin Hallgren, Barnmorskeförbundet.

  • Publicerad 11:55, 20 aug 2020

Först jobbade barnmorskan dubbla pass, från 07.30 till 21.30, både lördag och söndag. Sedan blev hon beordrad att gå in och jobba på sin lediga måndag också.

Det är ett exempel på hur regionens förlossningskliniker löst bemanningen i sommar, enligt Elin Hallgren, ordförande i Barnmorskeförbundets stockholmsavdelning.

– Det har varit ett väldigt ansträngt läge med hårt pressade barnmorskor, säger hon.

600 arbetspass obemannade

Men det skiljer sig åt mellan klinikerna. Tuffast har det i år varit på Danderyds sjukhus. Inför sommaren fanns omkring 600 arbetspass som var obemannade.

Barnmorskor uppgav att de inte tänkte ställa upp och jobba extra eller avstå semester för att lösa krisen. Arbetsgivaren måste ta ansvar för att planera bemanningen, och inte skjuta över problemet på barnmorskorna, menade de.

Sämre ersättning

En anledning var också att ersättningen för att ta ett extra pass sänkts, till 1 200 kronor för dagpass och 1 600 för natt eller helg.

Till slut höjdes ersättningen kraftigt, till 8 000 kronor för två nattpass,  och 35 000 kronor för fem nattpass, vilket gjorde att en del nappade. Samtidigt förband de sig att inte säga upp sig innan den 30 november.

Men trots det var fortfarande omkring 300 pass obemannade.

Inte patientsäkert

Konsekvensen av underbemanning blir att en barnmorska får ta hand om flera födande kvinnor samtidigt och gå mellan förlossningsrummen. Patientsäkerheten äventyras, menar Elin Hallgren.

Ibland måste de hänvisa kvinnor till andra kliniker. Ibland går det inte att hänvisa.

– Om man hör att de krystar måste de få komma in. Då får de föda i rum som inte är avsedda för förlossning, eller så får någon nyförlöst kvinna snabbt flyttas till BB. Men det redovisas inte i regionens statistik.

Juni föddes i maj

Satu Holobainen fick sin dotter Juni i maj, innan semesterperioden.

– Jag födde på BB Stockholm på Danderyd och hade en superbra förlossning, även om barnmorskan fick gå emellan till en förlossning i rummet bredvid, säger hon.

Satu Holobainen hann föda sin dotter innan sommarsemestrarna. Foto: Ingrid Johansson.

Hon bor i Värmdö och har stämt träff i Liljeholmen med väninnan Caroline Nordh, med lilla Aurora. De pustar i skuggan under ett träd vid Trekanten.

– Men vid eftervården på BB märktes det att det var ont om personal. Jag fick inte den hjälp med amningen som jag behövde. Och på amningsmottagningarna har det varit kö i sommar, så det har varit jättejobbigt, säger Satu Holobainen.

Färre födslar

Ändå har trycket på eftervården varit lägre i sommar, enligt Elin Hallgren, eftersom corona-pandemin gör att många nu väljer tidig hemgång.

Antalet födslar minskar nu också något. I juli föddes 2 442 barn i länet, mot 2 615 födslar samma månad förra året. Flest föddes på Södersjukhuset, 652 barn.

Det är en ond cirkel

Elin Hallgren

Under andra veckan i augusti var antalet förlossningar 586. 21 kvinnor fick hänvisas till annan klinik än de valt, och sex kvinnor hänvisades utanför länet.

– Vi ska ha en födande i aktiv förlossning per barnmorska, men så är det aldrig. Läget är ansträngt året runt. Det är en ond cirkel, säger Elin Hallgren.

Danderyds sjukhus har avböjt att svara på frågor om hur de klarat sommaren, och hänvisar till en kommande ”regiongemensam uppföljning” av sommaren.

Fakta

Flest födslar på Södersjukhuset

Under andra veckan i augusti, 5 -11 augusti, skedde 586 förlossningar i länet.

Så många föddes på varje sjukhus:

Södersjukhuset: 161.

Danderyds sjukhus: 135.

Karolinska i Huddinge: 94.

BB Stockholm: 84.

Karolinska i Solna: 64.

Södertälje sjukhus: 48.

Under veckan hänvisades 27 kvinnor till annan klinik än de valt, varav 6 fick föda utanför länet.

Flest hänvisningar, 9 stycken, gjordes vid Karolinska i Huddinge, följt av BB Stocholm med 6 hänvisningar.

Källa: Region Stockholm
Visa merVisa mindre