Skador i fastigheten på Tönbergsgatan. Foto: Christian Lärk

Dubbla explosioner i Kista – en person till sjukhus

Två kraftiga explosioner inträffade på kort tid i två olika bostadhus i Husby och Kista natten till tisdag. I bägge fallen fick husen omfattande skador, och fick evakueras. Inga människor skadades allvarligt.

  • Publicerad 07:15, 21 jan 2020

Samtalen till polisen om de två explosionerna kom in 02:33 respektive 02:47 på natten till tisdagen. Då hade det precis smällt på både Tönsbergsgatan i Husby och Sorögatan i Kista.

I det första fallet tycks detonationen ha skett på en loftgång på fjärde våningen, meden explosionen på Sorögatan skedde inne i ett trapphus. I bägge fallen krossades ett stort antal fönsterrutor i omgivningen.

Ambulanspersonal har på plats under natten undersökt cirka tio personer varav en fick följa med till sjukhus med lindriga skador av glassplitter.

En till sjukhus

Claes-Göran Öhman, restvärdesledare från Brandskyddsföreningen, var inne i fastigheten på Sorögatan på morgonen för att dokumentera skadorna. Han kunde konstatera att detonationen ägt rum i trapphuset på fjärde våningen och att den var mycket kraftig.

– Dörrarna trycktes in i lägenheterna av smällen, och hisschakt är urblåst, säger han.

Samtliga 26 lägenheter i huset utrymdes, och alternativa boenden har erbjudits de evakuerade.

– Ingen kommer att kunna bo i fastigheten de närmaste veckorna.

Explosionen på Tönsbergsgatan, cirka 500 meter därifrån, tycks ha skett på loftgången utanför en av lägenheterna på fjärde våningen. Den var så kraftig att den korrugerade plåten på loftgångens utsida slets bort och hamnade på marken nedanför, tillsammans med glassplitter från otaliga fönster i samtliga fyra hus som omger innergården.

Samtliga hyresgäster evakuerades från det av husen som fick de värsta skadorna.

 

Första explosionen skedde på Tönbergsgatan i Husby och den andra på Sorögatan i Kista. Illustration: Mitt i Stockholm

Avspärrat i både Husby och Kista

Båda fastigheten på Tönsbergsgatan och Sorögatan är nu avspärrade och tekniker undersöker platserna. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse i två fall är inledd.

– Vi jobbar för fullt för att få fram information. Vi ser över om det finns några kameror i området och pratar med vittnen, säger Anna Westberg på polisens presstjänst.