Sjöräddningssällskapet som står för 80 procent av all sjöräddning. Foto: Mostphotos

Dubbelt så många utryckningar för sjöräddningen i sommar

Sjöräddningen i Stockholms län har haft fullt upp i sommar med närmare dubbelt så många fler utryckningar jämfört med förra året. Sjöovana båtägare tros ligga bakom den stora ökningen.

  • Publicerad 09:34, 6 jul 2020

När utlandssemestrarna uteblivit i sommar är det många som har köpt båt. Det har märkts av i skärgården där det har varit ovanligt många båtar ute, vilket har skapat stort tryck på Sjöräddningssällskapet som står för 80 procent av all sjöräddning.

Se upp för de nya ”sjömestrarna” i skärgården

Det finns ingen officiell statistik att ta del av än, men Sjöräddningen i Stockholm uppskattar att det hittills har varit dubbel så många utryckningar i sommar jämfört med inledningen av förra sommaren, rapporterar SR Ekot.

Det gäller främst utryckningar i förebyggande syfte, alltså när det inte är akut fara, men även de akuta larmen har blivit fler.

Uppmanar att gå kurs

Mikael Karlsson stationschef på Sjöräddningssällskapet i Stockholm tror att mycket bottnar i okunskap och uppmanar ovana förare att ta förarbevis för att lära sig grundläggande säkerhet till sjöss.

– Eftersom det är fler båtar i skärgården i år i och med att fler är hemma så blir det automatisk fler uppdrag. Det är rimligt att anta att alla inte har rutinen av att vara på sjön, säger han till Sveriges radios Ekot.

Redan inför sommaren befarade Sjöräddningen att det skulle bli många ovana båtmänniskor i Stockholms skärgård under sommaren.

– Vi på Sjöräddningssällskapet älskar att vara på vattnet, och tycker det är kul att fler vill prova på båtlivet. Men det är viktigt att göra det med respekt för sjön, sina egna begränsningar och ta hänsyn till andra. Då kan vi alla tillsammans bidra till bättre sjösäkerhet, sa Thomas Brzezinski på Värmdö sjöräddningsstation i en intervju i Mitt i tidigare i sommar.

Sjöräddningssällsskapet är en ideell organisation som finansieras av medlemmarna och drivs av frivilliga sjöräddare. De hjälper till vid sjönöd och kör livsnödvändiga transporter med sjöambulans. De har inte som uppdrag att kolla nykterhet på sjön.