Oliver Leydner och Ella Karlsson med resten av klass 9B Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Dubbel vinst för Täbyskolan: "Många skrek, vissa grät"

Vet du hur mycket vatten du gör av med när du duschar? Det vet 9A i Vallatorpsskolan i Täby som blev champions i First lego league.

  • Publicerad 13:37, 15 nov 2017

Under åtta veckor har 9A och 9B på Vallatorpsskolan i Täby forskat, tagit fram produkter och löst uppdrag. I helgen tävlade de i den regionala FLL-tävlingen i Stockholm.

First lego league (FLL) är en tävling där barn mellan 10 och 16 år tävlar i teknik, innovation och marknadsföring.

Det blev dubbel vinst för Vallatorpsskolan som tog priser i innovation, teknik och marknadsföring.

9B vann pris för bästa innovation, en uppfinning som kan rädda liv.

–  Det är en tratt med en stålfjäder och en väv i som fångar upp luftfuktighet, säger Ella Karlsson.

Hennes tekniklärare Arne Norr berättar att den kan producera 100 liter vatten om dagen.

Tratten som kan producera vatten finns redan på marknaden, men som den ser ut i dag tar det tio dagar att bygga upp den.

– Anledningen till att vi valde att utveckla uppfinningen är, att varje dag dör 800 barn på grund av vattenbrist. Vilket är jättehemskt, säger Ella Karlsson.

Med 9B:s nya konstruktion tar den bara en timme att ställa på plats och det skulle göra det betydligt enklare för till exempel hjälporganisationer att ta med sig och bygga upp den.

– Vi blev inspirerade av en leksakstunnel, en sån med fjädrar som man kan dra in och ut, säger Ella.

9A fick pris för teknik och marknadsföring. Här testar de sin mindstorms-robotar som de har programmerat. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Årets tema var "Hydro dynamics, vatten". Utmaningen för studenterna var att förbättra människors sätt att hitta, transportera och använda sig av vatten.

Totalt var det 28 lag som tävlade i den regionala FLL-tävlingen i Stockholm. Vinnarna, 9A fick 30 000 kronor, vilket har gjort det möjligt för dem att åka till Oslo. Där kommer den stora skandinaviska tävlingen äga rum i december.

Tom Sanne blev förvånad när juryn utnämnde 9A till "champions", han förväntade sig svårt motstånd. 9A vann både för bästa teknik och marknadsföring.

– Det gick dåligt i början, sen började det gå lite bättre och just i slutet gick det väldigt bra. Många skrek, vissa grät, men mest skrek vi, säger han.

Som forskningsprojekt uppfann 9A en “Drip saver” för duschen. Det är en mätare som man fäster på duschen för att se hur mycket vatten man gör av med. Mätaren kopplas sedan till en app i telefonen. På så sätt kan man hålla koll på hur mycket vatten man gör av med.

Med bara några veckor kvar till den stora tävlingen i Oslo är klassen i full gång med förbättringar och förberedelser. Det vinnande laget  erbjuds att åka till Sydeuropa, USA eller Japan och visa upp sina innovationer. Tom Sanne hoppas på att få åka till USA.

– Jag tror det kommer vara svårt men jag tror vi har en chans att vinna i Oslo. Jag vill åka till USA, säger han.