Du ska få hjälp – även utan ADHD-diagnos

Ing-Marie Wieselgren, läkare och specialist i psykiatri, arbetar som nationella psykiatrisamordnare för att öka kunskapen om ADHD. – Den kan vara en superkraft men det kan också vara ditt livs olycka. Och ibland kan den vara både och för samma människa.

  • Publicerad 11:22, 15 feb 2017

Många med ADHD kan med stöd och tips få en bra vardag och bättre relationer, enligt Ing-Marie Wieselgren. Hon tycker det är bra att flera kända svenska gått ut med att de har ADHD, men säger att de kanske också borde uttrycka det som att de inte alltid klarar samhällets krav.
– Problem uppstår i mötet mellan individens förmåga och samhällskrav. I dag har vi ett samhälle som ställer stora krav att hantera mycket information och mycket impulser.
Det har alltså inte blivit vanligare nu än förr?
– Så vitt vi vet har inte hjärnan blivit annorlunda mot förr, men däremot lever man i ett helt annat samhälle som ställer helt andra krav i dag.

Georgios om sin svåra superkraft

Stöd utan diagnos

Ing-Marie Wieselgren betonar allt blir inte bra bara för att en person med ADHD-svårigheter får en diagnos. Hon anser att det finns en osund ”diagnosfixering ”.
– Det gör att vi kanske belastar sjukvården med utredningar för att du ska få den hjälp du ändå borde få.
Vad har skolan för ansvar ifall mitt barn inte har ADHD-diagnos, men ändå svårighet?
– Enligt skollagen har skolan ansvar att ge extra stöd helt oberoende av om det finns en diagnos.

Så funkar medicinen

Ing-Marie Wieselgren säger att många som får en ADHD-diagnos ifrågasätter vem de är och vilket som är deras rätta jag. Hon förklarar att läkemedel mot ADHD inte kan ändra personlighet. Men det kan ge dig kontroll över dina handlingar:
– Du kanske blir mer eftertänksam, råkar inte i bråk lika ofta och är inte lika impulsiv längre. Om du lär dig hanterar det kanske du kan fortsätta vara impulsiv, men på ett positivt sätt istället för att komma in och gapa och skrika.

Tror på datorn som hjälpmedel

Ing-Marie Wieselgren anser att lärare och vårdpersonal borde läsa om ADHD som en obligatorisk del i utbildningen. Hon vill att personer med ADHD ska få hjälp på samma sätt som att barn med dålig syn får glasögon och industriarbetare använder truck för tunga lyft.
– Jag tror vi kommer att få datorer som känner igen när jag blir okoncentrerad. Datorn kan se om vi flackar med ögonen och fråga om vi vill ha informationen igen och sänka tempot. Det är självklart i dag att närsynthet inte är ett stor handikapp för det är bara att skaffa glasögon.


Kändisar med ADHD

Många kändisar i Sverige har gått ut offentligt med att de har ADHD. Flera vittnar om lättnaden över att ha fått diagnosen och att ADHD har varit både källan till strul och drivkraften som fått dem att nå sina drömmars mål.
– Diagnosen kom väl inte som någon chock egentligen, jag menar, jag har startat elva aktiebolag sedan jag var sexton, har Isabella Löwengrip sagt om sin ADHD-diagnos.

Viktor Frisk, artist, poddare och arbetar inom PR-branschen
Samir Badran, artist
Petter, artist och entreprenör
Kristin Kaspersen, programledare
Andreas Klerup, artist
Magnus Hedman, fd idrottsman och fotbollsexpert
Isabella Löwengrip, entreprenör
Cissi Wallin, bloggare och tv- och radioprofil
Frank Anderson, fd idrottsman
Soran Ismail, komiker
Camilla Henemark, artist
Michael Phelps, idrottsman