Du kan inte ana vad som finns i gula huset vid E4

Du har kört förbi det gula huset vid E4 tusentals gånger, och kanske har även du undrat vad som egentligen finns därinne? Lokaltidningen Mitt i tog sig dit och knackade på dörren för att ta reda på husets hemligheter.

  • Publicerad 16:15, 14 sep 2015

Ett stenkast från Sveriges mest trafikerade väg – E4 – ligger det ljusgula stenhuset i jugendstil. Här passerar en halv miljon bilar varje dag, men få av alla bilister vet nog om att huset de kör förbi döljer flera fantastiska hemligheter.

Huset, kallat Haga tingshus, byggdes mellan 1905 och 1907 för att tjäna Södra Roslags Domsaga. Här hölls domstolsförhandlingar till så sent som 1980. De följande 30 åren beboddes huset av olika kontor.

Men 2010 hände något spännande. Då flyttade nämligen det medicinhistoriska Hagströmerbiblioteket in i lokalerna. På platsen där man tidigare legat uppe vid KI skulle den nya Aula Medica byggas.

Ove Hagelin, som skapat biblioteket genom att sammanföra olika boksamlingar, fann huset perfekt för ändamålet.

– Vi har över 40 000 böcker i samlingarna, så vi började på en gång att bygga bokhyllor i alla rum, berättar han.

Det största rummet i huset är såklart tingssalen. När Ove kom hit 2010 var byggnaden helt tom och många av detaljerna var borta. Efter en varsam renovering är rummet nu husets praktfullaste sal med små fina jugenddetaljer, som målade blomrankor på väggarna.

Övervakade av en uppstoppad örn visar Ove runt bland böckerna.

– Just nu har vi en utställning om odontologi, alltså läran om tänder, säger han och pekar på en bok med rätt ohyggliga bilder.

Här ges exempel på hur en tand kan dras ut eller hur man sätter en spruta i en patients öra.

Under sitt arbete med att plöja olika boksamlingar, bland annat Svenska Läkaresällskapets och Apotekarsocietetens, fann han flera rariteter som nu utgör en del av världens främsta bibliotek.

– Vi har besökare från hela världen som kommer hit. Jag håller i rundvandringarna, senast höll jag i en som tog nio timmar, berättar han.

Alla pengar biblioteket tjänar på visningarna går tillbaka till verksamheten – de köper Ove nya böcker för.

Även husets källare döljer hemligheter. Här finns nämligen ett ovanligt fynd på från istiden. När man byggde huset och skulle grundlägga upptäckte man att det fanns en jättegryta i berggrunden.

– Den är väldigt djup, nästan 3 meter. Ibland är den vattenfylld nästan hela vägen upp och ibland är den helt torrlagd. Det är underligt, säger han.

Fakta