Du kan adoptera en bit av Engelbrektskyrkan

Flera hundra har redan nappat på erbjudandet som finansierar renoveringen av kyrkan. – Många vill visa att de stödjer kyrkan, säger Christian Appelsved, kommunikatör i församlingen.

  • Publicerad 11:09, 23 maj 2018

Engelbrektskyrkan har renoverats sedan förra sommaren. Bland annat måste det enorma taket med över 22 000 takpannor lagas.

– Kyrkan är ju drygt hundra år, och med åren har den slitits. 1965 renoverades vissa bitar av taket och då blev det inte helt tätt, så nu har vi fått åtgärda det, säger Engelbrektskyrkans kommunikatör Christian Appelsved.

Tagits ner för hand

Bland annat har alla takpannor tagits ner för hand. De pannorna som har varit allt för trasiga har fått slängas, och bytts mot nya handgjorda pannor. Resten av taket har tvättats och satts tillbaka.

Totalt kommer renoveringen av kyrkan kosta 38,5 miljoner kronor, varav 28,5 måste betalas av församlingen (resten bidrar staten med).

– Allt måste göras på ett visst antikvariskt sätt och det bidrar att det blir dyrt. Så nu hoppas vi på hjälp genom att pannorna kan adopteras, säger Christian Appelsved.

Mycket pengar in redan

De 300 nockpannorna måste till exempel alla bytas ut, och alla dessa har redan adopterats. Totalt har 400 000 kronor redan kommit in till kyrkan.

Men det finns fortfarande möjlighet att adoptera några av de 22 000 andra takpannorna.

– De som adopterar får ett gåvobevis som kyrkoherden har skrivit under och får sitt namn inskrivet i en bok som kommer ligga i kyrkan i alla framtid, säger Christian Appelsved.

Är det bara medlemmar i Engelbrekt som har nappat?

– Nej, vi har fått från andra delar av Sverige också. Många har sina rötter i kyrkan och har hjärtat kvar i Engelbrekt.

I september ska renoveringen vara klar. Det som kvarstår är småfix med kyrkan och renoveringen av det intilliggande församlingshuset.