Huvudtränaren Onur Ekici har sagt upp sig från IFK Stocksund. Foto: Läsarbild Privat

Dryg månad till säsongen – då slutar IFK Stocksundstränaren

Tränaren Onur Ekici och IFK Stocksund går skilda vägar. Det med bara en dryg månad till säsongstart.

  • Publicerad 14:58, 21 feb 2020

Det började som ett rykte på Twitter under torsdagskvällen.

Nu kan Mitt i bekräfta att Onur Ekici har sagt upp sig från IFK Stocksund.

Och om en dryg månad startar säsongen för Danderydsklubben i division två.

– Jag känner att klubben går ifrån det som var tanken från början. Vår stora satsning ”Vägen mot Allsvenskan” har bara försvunnit på vägen, säger Onur Ekici.

Missade målet

IFK Stocksund hade som mål under förra säsongen att kliva upp i ettan men det räckte inte hela vägen. Klubben kom på en tredjeplats och spelar kvar i division två denna säsong.

Att klubben inte nådde sitt mål 2019 kan ha sin förklaring i den hårda vintern. Det blev helt enkelt inte så många bollpass under försäsongen som Onur Ekici hade föredragit.

– Säsongen som var hade vi en dålig vinter och ingen försäsong med boll vilket blir ett problem för spelare och tränare. Då kan man inte gå ut med att man gör en satsning, säger Onur Ekici.

Ny organisation i klubben

En annan bidragande orsak till att Ekici valt att lämna klubben är omorganisationen som IFK Stocksund gjorde tidigare.

– Från förening har man inte lyckats med att uppfylla det jag vill att man ska göra och omorganisationen har inte fungerat.

Hur menar du då?

– Tidigare år så har jag själv varit både huvudtränare och sportchef och det har funnits en tanke med spelarutvecklingen. Då fick vi in bra spelare och var hetare på marknaden. Så är det inte nu.

Spelare lämnar för konkurrenter

Under omorganisationen anställdes en renodlad sportchef, Johan Israelsson, som enligt Onur saknar kontaktnät i Stockholm varav klubben haft haft svårt att få in unga lovande spelare.

– Våra bästa spelare har lämnat oss för spel i högre divisioner men ett stort problem är att flera spelare har lämnat oss för spel i andra division tvåklubbar, alltså våra konkurrenter.

I dagsläget kommer inte Onur att träna en annan klubb.

– Jag har fått erbjudanden av division ett-klubbar men valt att tacka nej till allt. Det har med respekt till klubben och grundaren och lagledaren Karsten Inde att göra. Jag känner att jag inte bara kan byta klubb. Jag tar det lugnt, i alla fall fram till sommaren.

Klubben accepterar uppsägningen

Från klubbledningens håll accepterar de att Onur Ekici och hans bror Kemal Ekici, som var assisterande tränare, säger upp sig.

– Det är sådant som sker och vi accepterar deras beslut och är tacksamma för det de har gjort för klubben. Jag tror att de fattade beslutet för att vi har inte kunnat ge dem lika bra förutsättningar som innan, säger Anders Rylander som är ordförande i IFK Stocksund.

Hur går det nu med satsningen Vägen mot Allsvenskan?

– Vi har satt ett mer kortsiktigt mål på ett par tre år, vi ska se till att ta oss till ettan med egenfostrade spelare. Det är vårt primära mål med herrlaget. Det kommer att komma spelare underifrån och vi har goda förutsättningar att lyckas med det.

Tränare sökes

Nu har arbetet påbörjats att hitta en ny tränare.

– Vi är igång och har ett antal kandidater. Även flera kända tränare som har hört av sig som har meriter högre upp i seriesystemet. Under tiden har vi interna lösningar.

Enligt Anders Rylander är drömnamnet Mauricio Pochettino som senast tränade Premier Leagueklubben Tottenham. Men egentligen är inte namnet så viktigt. Klubben söker snarare en tränarprofil som passar in i organisationen.

– Gärna någon som har erfarenhet från högre nivåer men brinner för att utveckla unga spelare. Någon med hög ambitionsnivå och ett fotbolltekniskt kunnande.

Historisk seger för IFK Stocksund – klara för allsvenskan