Druckna fåglar hittades på marken i Annedal

Det var i veckan som flera småfåglar hittades döda eller kämpandes för livet i Annedal. Anledningen ska ha varit att de fått i sig jästa rönnbär.

  • Publicerad 16:31, 10 dec 2019

Druckna. Ett flertal döda småfåglar upptäcktes ligga under ett träd i Annedal i veckan. Foto: Jonas Eriksson

Det var i måndags som Annedalsbon Jonas Eriksson var på väg till bussen, när han upptäckte en ovanlig syn. Ett flertal småfåglar av arten sidensvans låg på marken under ett träd, vid korsningen Pippi Långstrumps gata/Kamomillagatan. Många av dem var döda.

På hösten är det vanligt att sidensvansarna festar på rönnbär, som i många fall är övermogna och jästa, vilket leder till att fåglarna helt enkelt blir berusade. Enligt Jonas Eriksson verkar fåglarna ha samlats ihop under trädet.

– I detta fallet hade fåglarna i sin berusning kraschat in i olika fönster och ramlat till marken. Anledningen att de låg tillsammans i en grupp under ett träd var att någon plockat upp dem och placerat dem där, säger Jonas Eriksson.

Han anmälde till stadens Tyck till-app, och fick beskedet att viltvårdare snart var på väg för att ta hand om fåglarna.

"Inte så vanligt"

Enligt viltvårdaren Tommy Tuvunger är det inte allt för vanligt att man påträffar så här många fåglar på en och samma plats.

– Det vi brukar ha vissa problem med är villaträdgårdar eller koloniområden. Men då rör det sig om större däggdjur, exempelvis älgar som äter jäst fallfrukt, säger han.

Men enligt honom är fallet med de döda sidensvansarna inget man kommer titta närmare på.

– Däremot, säg att det hade dött ett tiotal duvor helt oförklarligt på Hässelby torg, och tio duvor på Vällingby torg hade vi kollat upp det, men inte i dessa enstaka fall, säger Tommy Tuvunger.

Den som ser döda fåglar eller annat vilt kan göra en felanmälan via Stockholms stads Tyck till-app eller ringa till trafikkontoret på 08-508 27 200.