En tidskapsel ska grävas ner under sjukhuset, den kommer bland annat innehålla byggnadsritningar. Foto: Pekka Pääkkö

Drottningen tog spadtag på nya Ersta sjukhus: ”Väldigt spännande”

Blåsorkester, politiker och kungligheter. Nu har det symboliska första spadtaget tagits för nya Ersta sjukhus. – Det är en viktig verksamhet, säger drottning Silvia.

  • Publicerad 08:29, 18 sep 2019

Blåa och vita ballonger dansande i vinden när drottning Silvia tog det symboliska första spadtaget för nya Ersta sjukhus, som ska byggas om rejält.

Drottningen tog tre spadtag med den gyllene skyffeln samtidigt som blåsorkestern spelade och publiken på runt femtio personer applåderade. Bland åhörarna fanns såväl Stockholms ledande politiker som ex-ministrar.

– Ersta är en väldigt spännande och viktig verksamhet. De gör så många människor gott. Jag önskar dem lycka till, sa Drottning Silvia till Mitt i efter spadtagen.

Drottning Silvia på väg mot spadningen. Hon är Ersta diakonis beskyddare. Foto: Pekka Pääkö

Stefan Nilsson, direktor för Ersta diakoni, invigningstalade om glädjen över att bygget av sjuhuset nu äntligen är i gång, efter år av planering.

– Huset ska bli till stor välsignelse för stockholmare och andra som behöver vård.

Den nya sjukhusbyggnaden sett från Folkungagatan. Illustration: Tengboms arkitektkontor

Fler operationssalar

Det nya sjukhuset blir betydligt större, med fler operationssalar och lokaler anpassade för modern sjukvård. Kapaciteten ska växa med femtio procent.

För att få plats med det nya har två av de gamla husen i korsningen Folkungagatan och Lilla Erstagatan rivits, där psykiatrin och delar av hospice tidigare låg. Det gamla sjuksköterskehemmet sparas.

Grannar protesterat

Alla gillar dock inte bygget. Grannar, bland andra Jonas Gardell, har protesterat mot det nya sjukhuset, som de anser förstör både utsikt och närmiljö.

Det finns oro för att kulturhistoriska värden går förlorade, till exempel ska sjukhusparken nästan helt byggas igen.

– Hade det bara varit utsikten som försvann vore det en sak. Men är det kulturhistorisk intressanta värden på spel är det en annan sak, har en granne tidigare sagt till Mitt i.

Jan-Åke Zetterström hälsar Drottning Silvia välkommen. Bredvid står Stefan Nilsson, direktor Ersta diakoni som invigningstalade, och Pia Watkinson insamlingschef på Ersta diakoni. Foto: Pekka Pääkkö

Klart 2023

Sjukhuschefen Jan-Åke Zetterström är dock positiv.

– Ersta diakoni är den enda privata, icke vinstdrivna verksamhet som gör sådana här satsningar. Det är fantastiskt att bygget är i gång, och det är en ära att få ha drottning Silvia här.

Bygget väntas ta tre och ett halvt år. Under 2023 ska alltså det nya sjukhuset vara redo för att ta emot sin första patient.

Notan beräknas landa på 2,2 miljarder.

Nu sätts spaden i jorden för nya Ersta sjukhus

Fakta

Ny avdelning för geriatrik

Ersta sjukhus är ett icke vinstsyftande sjukhus som funnits på Erstaklippan sedan 1864. Här finns bland annat kirurgi, hospice och vårdcentral.

Det nya sjukhuset ska ha 90 vårdplatser, kunna ta emot runt 100 000 besök och genomföra 6 000 operationer per år. En ny avdelning för geriatrik planeras.

Den totala ytan i nya sjukhuset är på runt 23 000 kvm fördelat på åtta våningsplan samt källare.

Ersta diakoni investerar 2,2 miljarder i att bygga det nya sjukhuset.

Källa: Ersta diakoni
Visa merVisa mindre