Från och med 16 mars öppnar Region Stockholm fyra nya ställen dit du spontant kan gå och testa om du har covid-19.

Tillsammans med den buss som redan rullar kommer man täcka 15 platser där hälsoläget och socioekonomin är mer utsatt än på andra ställen. Det handlar bland annat om Skärholmen, Botkyrka, Fisksätra och i Järvaområdet (se faktaruta för exakt tid och plats).

https://www.mitti.se/nyheter/covidbussarna-sadlar-om-till-vaccinbussar/repuay!Y1W12C7qFGcax7G47VXyA/

– Covid drabbar dem med sämre hälsoläge hårdare, och vi vet sedan tidigare att den ojämlika hälsan följer segregationens karta. Inför den storskaliga vaccinationen är det också angeläget att nå ut med korrekt information från förtroendeingivande personer utifrån både sjukvårdsutbildning och språkkunskaper, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink i en kommentar (L).

Nio olika språk

Förutom att få ett gratis test kommer personal på de tillfälliga teststationerna också kunna informera om hur vaccinationen ska gå till. Detta sker på följande språk: svenska, engelska, arabiska, somaliska, turkiska, polska, ryska, assyriska och finska.

Ramla Zahoor är utbildad läkare som just nu går och väntar på sin legitimation. Under tiden arbetar hon med hälsoinformation i ett av Region Stockholms mobila coronaenheter.

– Jag informerar om covidvaccination, vilka som är riskgrupper och hur det fungerar. Vi har broschyrer både på engelska och svenska. Jag kan också flera språk: svenska, engelska, pashto, panjabi och urdu, säger hon.

Susanna och Alex bor i Bredäng och har båda känt sig lite hängiga senaste dagarna.

– Jag tar medicin som försämrar immunförsvaret och har känt mig lite hängig. Lämnade jobbet igår och tänkte gå tillbaka i dag men vet inte om det är smart eller inte, säger Susanna.

Alla som är över 6 år kan komma och testa sig.