Huddinge kommun köpte Bandidos klubblokal på auktion 2012. Foto: Arkivbild/Jonna Thomasson

Dronjak (M): ”Skulle göra om köpet varje dag”

Kommuner som köpt fastigheter för att bli av med kriminella mc-gäng kan ha brutit mot kommunallagen, skriver SVT. 2012 köpte Huddinge kommun Bandidos klubblokal. – Jag skulle göra om köpet 365 dagar om året, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M).

  • Publicerad 17:25, 2 jul 2018

Ett 20-tal kommuner runt om i landet har de senaste åren gjort fastighetsköp för att bli av med kriminella mc-gäng. Men köpen kan strida mot kommunallagen, skriver SVT.

– Det finns ingen rättspraxis i det här frågorna och då befinner man sig i en gråzon. Vissa gånger är det glasklart att kommunerna gjort rätt, andra gånger är det ovisst, säger Germund Persson, chefsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting, till SVT.

Flera kommuner har i sina köp tillämpat förköpslagen som slutade gälla för några år sedan. Enligt den fick kommuner förtur på att köpa fastigheter om de var strategiskt viktiga.

– Kommunerna har ett brett mandat att agera för att tillgodose sina egna intressen när det gäller markförvärv. Det är svårt att säga var gränserna går utan det beror på hur kommunerna argumenterar, säger Germund Persson till SVT.

”Var ett viktigt och bra beslut”

2012 köpte Huddinge kommun Bandidos klubblokal på Häradsvägen för fyra miljoner kronor.

– Vi såg ett kommunalt behov av villan, att den kunde användas som någon form av stödboende eller förskola. Det var vad vi angav som skäl till köpet också, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Dronjak är säker på att köpet följde kommunallagen.

– Det var många steg fram till köpet av Bandidos-villan som slutade i en auktion där kommunen köpte villan, så det var inte så att vi utnyttjade förköpsrätten, säger Daniel Dronjak.

Flera andra kommuner i landet har efter sina köp sålt vidare fastigheten, trots att de uppgivit som köpskäl att fastigheten ska användas för ett kommunalt ändamål.

Detsamma gäller i Huddinges fall, men Daniel Dronjak menar att försäljningen av fastigheten berodde på att man efter köpet insett att lokalen inte var passande för den tänkta verksamheten.

– När vi inte längre såg ett kommunalt ändamål, det var bland annat för krångligt att ha en förskola där, hade vi en öppen försäljning av villan och i dag bor det en privatperson där, säger Daniel Dronjak.

Ångrar inte köpet

Enligt Daniel Dronjak (M) har Bandidos inte återetablerat sig i Huddinge efter att kommunen köpte deras klubblokal.

– Jag har inte hört att Bandidos har någon fastighet i Huddinge. Men det finns en etablering av Hells Angels i Gräsvreten. Men det är något helt annat, Gräsvreten är ett gammalt industriområde, det ligger avsides och inga människor bor där, även om vi önskat att de inte hade någon etablering alls i kommunen, säger han.

Hells Angels nya i Huddinge efter kommunmiss

Om ni skulle ställas inför en liknande situation som den 2012, skulle ni då överväga att göra ett fastighetsköp?

– Jag skulle göra om köpet 365 dagar om året. Det var ett viktigt och bra beslut. Vi som kommun ska agera, med de möjligheter vi har, mot sådant som är farligt och skadligt för våra kommuninvånare.