Fotbollspappa. Det är på Segeltorps IP som Daniel Dronjak möter de andra Segeltorparna. ”Det måste vara vår bästa mötesplats”. Foto: Sara Ringström

Skjuts. Segeltorp har bra förbindelser - med bil. Nu kämpar Daniel med staten för att få till Spårväg syd.

Idyll. ”Segeltorp är en idyll, inte minst för mina barn”, säger Daniel.

Dronjak (M): "Kungens kurva kan bli ett av Sveriges största bostadsprojekt"

Lugnt, tryggt, nära till naturen och bra skolor. Huddinges starke man Daniel Dronjak (M) trivs bra i Segeltorps idylliska villaområde. Samtidigt ser han stora möjligheter till utveckling, med spårväg och tusentals nya bostäder.

  • Publicerad 07:32, 30 sep 2016

I ett villaområde som Segeltorp springer man oftast bara på de närmaste grannarna.

– Det är vid idrottsplatsen jag möter Segeltorparna. Vi har ett aktivt föreningsliv och Segeltorps IF är ju en av Huddinges större idrottsföreningar, säger Daniel och hoppar in i bilen för att skjutsa sonen till fotbollsträningen.

Segeltorps centrum är däremot mindre och saknar en matbutik. Det är synd. Men att bo granne med Kungens kurva är ingen nackdel, tycker Daniel.

– Jag gillar de stora externa handelsområdena. Vi är ofta på Ikea och Heron City med barnen och käkar, bowlar och ser på bio.

Tar du bilen dit?

– Ja, tyvärr. Det händer att vi cyklar till Heron. Men nio av tio gånger tar vi bilen. Kungens kurva är väldigt bilberoende, man tar bil mellan butikerna och ibland är det svårt att ta sig fram.

Segeltorps kommunikationer är bra med just bil. E4:an ligger alldeles intill och i framtiden också Förbifart Stockholm. 

– Det vi saknar är den spårbundna kollektivtrafiken, som vi så gärna vill ha.

Tvärbanan en lösning

Lösningen stavas Spårväg syd - tvärbanan som ska knyta ihop Kungens kurva med Flemingsberg och Älvsjö. Just nu sitter Daniel och kommunen i förhandlingar med staten och landstinget om spårvägens framtida finansiering.

– Det rör på sig och jag tror att förhandlingarna är avgjorda i höst. Vi har fått ett nytt bud som vi nu analyserar, mer kan jag inte säga.

LÄS OCKSÅ: Ikea vill vara med och betala för ny spårväg i Kungens kurva

Enligt kommunens vision ska Kungens kurva utvecklas till en urban stadskärna med plats för över 4000 bostäder. Fastighetsägarna är intresserade, men än så länge är det mycket ”hysch hysch” runt utvecklingsplanerna.

LÄS OCKSÅ: Kungens kurva ska bli stad med bostäder – får helt nytt Ikeavaruhus

– För att en omvandling ska bli lönsam måste det byggas många bostäder på kort tid. Blir spårvägen verklighet är det möjligt att Kungens kurva blir ett av Sveriges största bostadsprojekt. Jag brukar skoja att det är fastighetsvärldens sämst bevarade hemlighet.

Hållplats Segeltorp

Även Segeltorp skulle få en hållplats, i industriområdet. 

– Flera av fastighetsägarna vill omvandla industriområdet till ett attraktivt bostadsområde med plats för 2 000 nya bostäder. I sin tur skulle det ge underlag för butiker och restauranger. I framtiden är det mycket möjligt att det vi kallar för Segeltorps centrum ligger här. 

Segeltorp växer redan idag. På Västeräng byggs småbostadshus och fler
bostadshus, varav ett är ett seniorboende. I centrum finns det planer att bygga lägenheter. 

– Segeltorp kommer alltid ha sin idylliska villakaraktär. Men jag tror att många äldre som ska flytta ut ur villan vill ha möjlighet att bo kvar, säger Daniel.

De senaste åren har det skett en stor generationsomväxling i Segeltorp. Barnfamiljer har flyttat in och nu är bristen på skolplatser akut.

– Vi har inte lyckats att fånga upp den stora förändringen som skett inom området. När ett äldre par flyttar ut och en trebarnsfamilj flyttar in har vi tre nya skolplatser att lösa. Vi är på god väg att lösa det med ombyggnaden av Utsäljeskolan och nya Långsjöskolan.

LÄS OCKSÅ: Utsäljeskolan rivs - ersätts med en ny större

Hur ser du på grannkonflikten runt skolbygget?

– Det gäller att hantera trafiken på ett bra sätt. Det är en utmaning, men jag tror vi är på god väg. Många ser det som en nackdel med en skola intill sin fastighet. Men bra skolor gör också boendet och området attraktivare.

LÄS OCKSÅ: Grannarna i Segeltorp oense om Långsjöskolans framtid