Här är området där drönare förbjuds permanent. Foto: Transportstyrelsen/Mostphotos

Drönare förbjuds i centrala Stockholm

Drönare förbjuds permanent i centrala Stockholm. Beslutet gäller från och med idag.

  • Publicerad 10:59, 26 mar 2020

Idag rapporterar Transportstyrelsen att de inför ett permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm som träder i kraft 26 mars. Bakgrunden är att polisen har rapporterat en rad incidenter med småflygarna och därför vädjat om att ett restriktionsområde införs.

Undantag görs för polismyndigheten, säkerhetspolisen, försvarsmakten, lantmäteriet och drönare som används i räddningsinsatser. I övrigt är alla drönare förbjudna i området som pekas ut i kartan ovan.

– Hela området har flera känsliga skyddsobjekt som inte bör fotograferas. Vi har haft en dialog med polisen där man önskat att skapa ett bättre skydd. Drönare kan användas för att avbilda objekt men kan också utrustas med sprängmedel som teoretiskt sett kan användas för terroristattentat, säger Jörgen Andersson, sektionschef på Transportstyrelsen.

Han tillägger att man tidigare haft tillfälliga restriktioner vid statsbesök och evenemang för att skydda mot attentat och att det nu kommer bli enklare för polisen att jobba i och med att förbudet är permanent.