Foto: Péter Tóth

Drömsk tågluffar-techno från Skärholmen

Hallå där Gustaf Lundh, Sätrabaserad kompositiör och konstnär! Du är under artistnamnet Fiktion aktuell med albumet "Gdańsk, POL-PAL, نابلس". Berätta mer!

  • Publicerad 18:20, 15 mar 2020

– Skivan är egentligen en studioversion av en konsert som jag höll som examensarbete på musikhögskolan. Det är fältinspelningar som jag gjort i olika länder och sammanfört med kyrkorgelmusik. Sedan har jag hittat på en handling och ett koncept som går genom låtarna.

– I handlingen ingår ett påhittat EU-beslut som klubbats i Bryssel, om att en tågräls ska byggas mellan Gdansk i Polen och Palestina. Det är väldigt drömsk musik, och jag har försökt bygga en kontext som ska skapa bilder till musiken.

Vad har du inspirerats av?

– Dels gammal kyrkorgelmusik från 1000-talets kristna Europa, och renässansen under 1400-talet, dels Tom Waits och liknande musik. Jazz som spelas av en ensemble som inte riktigt kan spela. Men jag har också influerats av elektronisk musik från samtiden.

Men du, låter det inte lite... pretentiöst?

– Det tycker jag ändå inte! Men visst, det kan uppfattas som lite svårtillgängligt kanske. Idéformen är mycket i mitt eget huvud och i och med det kan det väl bli lite abstrakt. Allt hade egentligen kunnat vara en teaterföreställning, men eftersom jag är kompositör så är det den uttrycksformen som jag använde mig av.