Sjönk. Valdeltagandet i Vällingby sjönk precis som i Sverige i stort. Dock har väljarna gett Socialdemokraterna en klar majoritet. Berit Kruse (S) som är ordförande i Kyrkorådet gläds. Foto: Anders Björklund/Annika Kruse

Drömsiffror för S i Vällingbys kyrkoval

Socialdemokraterna i Vällingby gick starkt framåt i årets kyrkoval. Samtidigt kan både Socialdemokraterna och Borgerligt alternativ få tomma stolar om någon politiker lämnar under mandatperioden. För Sverigedemokraterna är det redan givet att ett av partiets två stolar blir tom.

  • Publicerad 18:23, 20 sep 2021

I Vällingby gick 2 196 personer av 12 023 röstberättigade till valurnorna i årets kyrkoval. Valdeltagandet på 18,27 procent är en minskning på 2,61 procentenheter jämfört med valet 2017.

Socialdemokraterna gick starkt framåt och ökade från 13 mandat till 16. Enligt det preliminära valresultatet fick S dominanta 66,73 procent av rösterna.

– Jag är glad. Det är sällan du upplever en sådan uppgång. Vi kommer att jobba vidare för bättre kontakt med församlingsborna för att ta reda på vilket innehåll och verksamhet folk vill se i kyrkan. Den svåraste uppgiften är ekonomin. Det är viktigt att erbjuda ett bra innehåll trots de ekonomiska utmaningarna, säger Berit Kruse (S) som är ordförande i kyrkorådet.

SD får tom stol

Helt bekymmersfri är dock framgången inte. Faller någon av S kandidater bort under mandatperioden, så finns inte politiker för att ersätta dem.

– Tyvärr kan det bli så. Det är tunt med politiker och det här problemet finns över hela Stockholm, säger Kruse.

I samma situation är Borgerligt alternativ trots att de backade för andra valet i rad och landade på fyra mandat. Båda partierna hade 16 respektive fyra politiker på sina listor.

Sverigedemokraterna fick precis som förra valet två mandat men har bara en politiker, vilket leder till att en av stolarna blir tom.

Så gick det i kyrkovalet i Vällingby

Så här många mandat fick nomineringsgrupperna preliminärt, siffran inom parentes anger förra mandatperioden.

Vällingby församling:

Socialdemokraterna: 16 mandat (13). 66,73 procent av rösterna.

Borgerligt Alternativ: 4 mandat (5). 15,68 procent av rösterna

Kristdemokrater i Svenska kyrkan: 3 mandat (2). 10,15 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna: 2 mandat (2). 7,44 procent av rösterna.

De slutgiltiga valresultaten väntas komma vid månadsskiftet oktober/november.

Visa merVisa mindre