Dröjer år innan de eftersatta skyddsrummen rustas

Innerstans allmänna skyddsrum går inte att använda vid en kris – och behöver rustas upp. Men pengarna är slut. – Tråkigt att vi inte kan prioritera det bättre, säger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd.

  • Publicerad 11:34, 21 maj 2019

Mitt i kunde tidigare avslöja att stadens allmänna skyddsrum är i uselt skick. Vid kris eller krig skulle de inte kunna användas, enligt fastighetskontoret. Och det finns inga pengar avsatta för att fixa till dem.

Jan Valeskog (S). Foto: Louise Helmfrid/Socialdemokraterna

”Det ser mörkt ut”

Jan Valeskog (S), vice ordförande i fastighetsnämnden, är minst sagt bekymrad.

– Det är en jättestor och viktig fråga. Jag är bekymrad över att det inte finns en utpekad linje. Det ser mörkt ut, säger han och fortsätter:

– Man måste börja nu med satsningar och att hitta finansieringslösningar.

Hur vill ni lösa finansieringen?

– Vi har haft 150 miljoner extra per år i till fastighetskontoret, men det räcker inte. Vi vill ha överläggningar med de blågröna om hur vi ska lösa finansieringen, de borde ta ett sådant initiativ. Detta borde inte vara en partipolitisk fråga.

Hur allvarligt är det, hur orolig behöver man vara som innerstadsbo?

– Man borde vara bekymrad, det kommer ta ett antal år att göra de nödvändiga upprustningarna. Man måste sätta i gång nu.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M). Foto: Anna Z Ek

Finns inga pengar

Dennis Wedin (M) är ordförande i fastighetsnämnden. Han skriver i sms till Mitt i att fastighetskontorets pengar gått till akut underhåll av idrottsanläggningar och fastighetsprojekt som blivit dyrare än beräknat.

– Det finns ett stort renoveringsbehov av stadens skyddsrum, och det är tråkigt att vi inte kan prioritera det bättre.

Vad tycker du om Socialdemokraternas förslag att arbeta tvärpolitiskt?

– Om S har förslag på var pengarna ska tas i från, kommer jag att lyssna. Skyddsrummen är en del av en helhet, jag arbetar för att få ordning och reda i fastighetsbeståndet, som har en ansträngd situation.

Vad säger du till stockholmare som är oroliga?

– Jag förstår mångas oro. Tyvärr har skyddsrummen varit eftersatta under en väldigt lång tid. I ett första steg behöver MSB göra en inspektion av skyddsrummen, vilket sker under nästa år. Efter detta kan vi göra en bedömning om hur vi går vidare med upprustningen.