Bergshamra bibliotek. Foto: Åsa Sommarström

Droghandel stängde bibliotek

Nyligen drogs meröppet-tiderna in på bibblan i Bergshamra efter omfattande stök. Enligt polisen har ett fåtal ungdomar sysslat med droghandel i lokalen under kvällar och helger. Med nya kameror och vuxna som hänger på bibblan hoppas man att lugnet ska återfinna sig när man öppnar igen den 1 september.

  • Publicerad 09:43, 21 jun 2017

Det var i maj som Peter Edholm (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden genom ett så kallat ordförandebeslut bestämde att Bergshamra bibliotek ändrar sina öppettider. Samtliga meröppettider på kvällar och helger drogs in på studs efter omfattande stök och bråk på biblioteket.

Problemen ska ha börjat i oktober, enligt Edholm. Ett antal män i tjugoårsåldern har flera gånger betett sig stökigt och skapat oordning inne på bibblan.

Under det rådslag som hölls i torsdags med politiker, bibliotekspersonal, socialnämnden samt lokala föreningar delgav lokalpolisen sin syn på vad som försiggått inne på biblioteket.

Öppen droghandel på bibblan

– Det är ett fåtal personer som stör verksamheten på meröppet och vi har fått signaler om att det förekommer narkotika under den tid då det inte finns personal där, säger Jerry Elmqvist, kommunpolis i Solna.

Både staden och polisen är väl medvetna om vilka dessa individer är och då de inte längre har tillträde till biblioteket så fortsätter staden med arbetet att säkerställa den fysiska säkerheten i lokalen.

– Den fysiska säkerheten är viktig för att i ett förebyggande syfte minimera att obehöriga tar sig in under meröppet, säger Jerry Elmqvist.

Kriminellt belastade vuxna

De raka beskeden blev en ögonöppnare för många.

– Man vaknade till, det här är kriminellt belastade vuxna och inga duvungar. Det gjorde ju att saken hamnade i lite allvarligare läge, det är inte bara frågan om tonåringar som är stökiga, säger Peter Edholm (L), kultur- och fritidskommunalråd.

På mötet diskuterades även kameraövervakning av lokalerna.

– Det är ingen sjävklarhet att man dundrar in med kameror överallt, det finns en integritetsaspekt. En vanlig låntagare ska inte registreras, men när vi beskrev hur det fungerar och att man bara tittar på videoupptagningar om det verkligen har hänt något, så undanröjde vi alla såna tvivel. Det kommer upp kameror innan vi öppnar, säger Peter Edholm.

Vuxennärvaro ska störa ut stöket

Förhoppningen är också att kunna få med sig civilsamhället och få mer vuxennärvaro på biblioteket.

– Man kan jämföra det med nattvandring som vi har i flera stadsdelar. Det skapar trygghet om man kommer in i ett bibliotek som är inte helt tomt, säger han.

En som genast hakade på och skapade ett upprop på Facebook för att hitta volontärer var Bergshamrabon och lokalpolitikern Tobias Östberg (MP).

– Det är en 25-30 personer som hört av sig och är intresserade. Det finns så otroligt mycket engagerat folk och föreningar i Bergshamra, så jag tror att vi löser detta. Nu har vi alla fall en lista med folk som vill engagera sig när meröppet startar igen i höst, konstaterar han.