Ute flera kvällar i veckan. Polarna Goran Saabo och Robin Törnkvist med arbetsledaren Johan Berglind i mitten. Foto: Jesper Kjellsson

"Drogandet har blivit coolt"

Drogerna är lätta att få tag i, billiga och används av många unga. "Det är nästan så att de skryter med det", säger Ida Szekely Björndal från Värmdös fältare, Polarna.

  • Publicerad 13:39, 10 feb 2021

Tidningen berättade för ett par veckor sedan att minst ett 70-tal unga i åldern 15–20 år i Värmdö köper och/eller säljer knark, och att mörkertalet är stort.

Ett gäng som träffar de unga flera gånger i veckan är Värmdö kommuns fältverksamhet Polarna. Många har säkert sett deras röda jackor och färgglada buss rulla i kommunen på kvällarna. Tidningen fick en pratstund med några av dem.

– En del av dem vi möter ute på kvällarna säger att de saknar nåt i livet. Att vara en del av något, där de fyller en funktion. De saknar tillhörighet, säger Ida Szekely Björndal.

– Jag frågade en tjej en kväll när vi var ute: Vill du verkligen sitta här, på en tom skolgård klockan tolv på natten? Finns det inget du hellre skulle vilja göra?

Knark för matpengarna

Polarnas roll är att skapa goda långsiktiga relationer med de unga och försöka få de som behöver extra stöd att ändra beteende.

– Helst vill man vara med precis i början, innan det har blivit ett problem, förklarar Goran Saabo.

Ibland kan det bli långa, ganska djupa, diskussioner.

– Jag brukar säga: Du är inte en dålig människa bara för att du har testat droger, men beteendet är dåligt och det går att ändra, säger Ida, och tillägger att hon ibland får höra ”tack för att ni finns”.

– Det är värt allt. Då blir jag nästan gråtfärdig.

Det vanligaste knarket bland unga är cannabis och det är enkelt att få tag i via sociala medier, och relativt billigt, enligt polarna.

– Det är inte ovanligt att de som brukar cannabis har bett en förälder swisha över matpengar och använder det till att köpa knark istället. Det räcker med några tior för att köpa lite grann, säger Robin Törnkvist.

Föräldrarna viktiga

Första kontakten med knark kan vara på en fest, eller bara en kompis till en kompis som frågar om man vill testa.

– Det är inte de sunkiga personerna i centrum som man tror knarkar, det är vem som helst, överallt, och det har blivit coolt. Ungdomarna är ganska öppna med det och nästan skryter om det. Det har blivit normaliserat eftersom så många gör det, säger Ida.

Det de inte förstår är att det kan vara en inkörsport till tyngre droger och annan brottslig verksamhet, enligt Johan Berglind, en av arbetsledarna inom Polarna.

– De som brukar droger stöder de yrkeskriminella, utan att de tänker på det, säger han.

Föräldrarna är jätteviktiga i arbetet med att få en ungdom att inte börja med droger och alkohol, menar de.

– En förälder ska inte klandra sig själv och tänka att det är kört, det går att fixa! Men det krävs ett engagemang. Var nyfiken på din tonårings vardag, kolla när de kommer hem på kvällen, lukta på kläderna, våga fråga, säger Ida.

Polare. Minipolarna Elin Pettersson och Hedda Källman, i blått, med polaren Ida Szekely Björndal. Foto: Jesper Kjellsson

Köar för att bli polare

Det har alltid funnits droger bland unga på Värmdö, nytt är fulspriten i bland annat Smirnoff-flaskor som ökat galet, berättar Johan, och att fler unga har möjlighet att testa knark för första gången. Det har blivit mer lättillgängligt.

– Majoriteten av dem vi möter är drogfria och bara ute för att träffa kompisar. Samtidigt kan vårt jobb innebära skillnaden mellan liv och död. Ibland får vi ta hand personer som inte är kontaktbara, säger han.

Det är kö till att få bli polare och varje år byts några av dem ut, oftast för att de har blivit för gamla. Allihop får gå en rad kurser innan för att bli en bra ledare och kunna hjälpa till att skapa lugn.

– Jag vet själv att jag såg upp till Polarna, man sträckte lite extra på sig när de kom. Jag tror att det syns utåt att vi funkar och har kul ihop, vi är som en familj, säger Hedda Källman, som är Minipolare.

– Man får vara med där det händer, där folk samlas, och samtidigt göra något bra. Det är det som lockar, tillägger hon.

Minipolarna viktiga för yngre

Det är lättare för polarna att få kontakt med tonåringarna eftersom de är närmare i ålder, och har mer gemensamt att prata om, förklarar Elin Pettersson, som också är med i Minipolarna.

– Vi kanske känner igen varandra sedan tidigare, via skolan eller där man bor, eller det kan vara ett syskon till nån av ens kompisar, säger hon och tillägger:

– Vi kan fungera som förebilder och inspiration på ett sätt som kanske inte vuxna kan.

Konceptet Polarna har spridits till Nacka, Linköping, Håbo/Bålsta och Vänersborg, efter Värmdös modell, och fler kommuner hör av sig hela tiden.

Målet: Minska drogandet bland unga i Värmdö

Kändis. Minibussen med Polarna-loggan på har blivit en välbekant syn i Värmdö, på kvällar och helger. Foto: Jesper Kjellsson

Räddar liv. Bussen är fullt utrustad för att klara de flesta situationer. Foto: Jesper Kjellsson

Polarna Värmdö

Startade 1999 och består av tre ungdomskonsulenter (arbetsledare) och 27 polare i åldern 13–20. De äldre polarna får ett arvode från kommunen medan minipolarna får kunskap och erfarenhet av att delta. Minipolarna är 13–17 år och jobbar bara ute på fritidsgårdarna.

Alla polare går en årlig utbildning i bland annat ledarskap, första hjälpen, lag och rätt och konflikthantering. De jobbar alkohol-, drog- och brottsförebyggande bland tonåringar och är ute varje fredag- och lördagskväll, även lov och storhelger. Varje gång jobbar minst en arbetsledare med fyra polare och de kör runt i en minibuss. Utöver det är arbetsledarna ute själva en till två vardagar i veckan. Målgruppen är ungdomar i åldern 13–16 år.

Förra året fick Polarna mer resurser vilket har lett till fler pass ute, med mer personal.

Arbetsledarna meddelar föräldrar när deras ungdom är på olämpliga platser, i oroande sällskap och när det behövs upprättas orosanmälningar.

Kontakt: Stefan Wagenius 070-209 90 06, Johan Berglind 073-988 40 93, Måns Lindgren 070-184 74 14.

Visa merVisa mindre

Ständigt ute. Varje vecka, året runt är Polarna ute och rör sig bland ungdomarna. Foto: Jesper Kjellsson

Det här görs också

”Vi är medvetna om att det förekommer droger bland unga och ambitionen är att jobba drogförebyggande så mycket vi kan” säger Marie Bladholm, (M), ordförande i Värmdös socialnämnd.

En åtgärd är att man nu kan göra en orosanmälan anonymt på kommunens hemsida, det jobbas även med en ny arbetsmodell för soc-fritid-polis kring unga från 13 år, enligt Marie Bladholm.

En viktig aktör är Mini Maria i Gustavsbergs hamn. De hjälper unga upp till 25 år som har ett riskbruk eller beroende av alkohol, tabletter eller droger. Gå in på varmdo.se och sök på Mini Maria.

Visa merVisa mindre