I vintras skrev Mitt i om pengabråket, som riskerade att korta Drevvikens populära naturisbana med över en mil.

Bakgrunden var att Tyresö och Haninge var missnöjda med att Stockholm, som sköter driften av banan, hade begärt mer pengar än tidigare.

Är överens

Efter Mitt i:s artikel beslöt de fyra kommunerna att inleda nya diskussioner. Och den här veckan kom beskedet: Samarbetet lever. Om bara isen är tillräckligt stark ska hela den två mil långa banan plogas kommande vintrar.

”Vi är glada att vi kommit fram till en lösning och är nöjda med att vi åtminstone i fem år, förhoppningsvis längre, har säkrat skridskoåkning på Drevviken”, skriver representanter för kommunerna i ett gemensamt pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/drevviken-renas-for-en-kvarts-miljard/repuau!NHcAOpUeHB0mjaDMLBWm9A/

Det nya samarbetsavtalet gäller i fem år och skiljer sig från det gamla genom att kostnaden delas upp i en fast och en rörlig del. Den rörliga delen beräknas utifrån varje vecka isen plogas, vilket gör att kommunerna slipper betala för de veckor isen är för dålig.

Tyresö kommun beskriver överenskommelsen som en nödvändig kompromiss.

– Det var nödvändigt att komma överens och olyckligt att vi inte kunde göra det tidigare. Det har varit ett givande och tagande från alla kommuner. Jag vet att alla kommuner är nöjda med att få till det här, säger Thomas Sundblad (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Tyresö.

Tidigare sa du att Stockholm ville höja er avgift med 800 procent. Vad kostar det nu för Tyresös del?

– Det är dyrare än förut men mindre än de 800 procenten. Vi ligger någonstans mitt emellan.