Här lyfter hjältarna i Kungsholmen basket bucklan efter jättebragden. Foto: Läsarbild Privat.

Dramatiskt när Kungsholmen bärgade basketguld

En tvåa med 0,9 sekunder kvar sköt Kungsholmen baskets P04-lag till final i Göteborg basketball festival. Där fortsatte dramatiken som bar hela vägen till ett sensationellt guld. – Det var basket när den är som bäst, säger coach Senad Alic.

  • Publicerad 15:56, 18 maj 2018

Det blev en idrottssaga i tre akter, regisserad av Kungsholmens basketkillar födda 2004. För frågan är om det ändå inte var kvartsfinalen som brände killarnas alla nervtrådar.

Klubben kom till förra helgens turnering med två jämnbra lag. I kvartsfinalen väntade danska Värlöse för Kungsholmens lag två.

– I vanliga fall spelas inte sudden death i basket, säger Senad Alic.

En tvåa, trea – eller en motståndarfoul – skulle räcka för avancemang. Coacherna Senad Alic och Kenneth Pernyér samlade trupperna framför taktiktavlan.

– Vi ritade upp ett spel där Johan (Rosenbaum), som blev MVP i turneringen, skulle spela vidare till Felix (Wollberg). Men han lyckades inte göra poäng som vi hade tänkt, i stället fick vi på något sätt fram bollen till Johan som går på korgen och lyckas peta i två poäng. Redan där började vi känna att det här är vår turnering, säger Alic.

Den framgångsvågen kunde laget rida vidare på i semifinalen mot danska Falcon basket och i finalen mot Lobas från skånska Lomma.

– Det är nog södra Sveriges bästa lag. Vi hade vänt efter halvtid, men de kom tillbaka i slutet. Som tur är så lyckades vi rida ut matchen och vinna med två poäng.

– När klockan ringde så märkte grabbarna att: ”Fan, nu har vi verkligen vunnit.” Det var så jäkla kul att se de få vinna på det här sättet och se den andra halvan av laget springa och omfamna dem, hoppa och skrika, säger en märkbart berörd Senad Alic.

– Jag är född 1983 och har vunnit turneringen själv, men det är en helt annan upplevelse att vinna som coach. Det är så mycket mer känslor, eftersom du upplever det genom varenda grabb. Det är fantastiska grabbar, i båda lagen.

Fakta

Kungsholmen baskets lag i turneringen

Lag 1
Coach: Senad Alic (senare även coach i lag 2).
Spelare: David Tjernell, Samuel Pernyér, Christoffer Hulting, Hugo Fagerstedt, Henry Eriksson, Melvin Norrefjord, Arvid Stenhag, Erik Ohlsson.

Lag 2
Coach: Kenneth Pernyér och senare även Senad Alic.
Spelare: Eskil Andersson, Felix Wollberg, Johan Rosenbaum, Leon Lundin, Alfred Bergh, Dustin Glickman, Oscar Ahlgren, Hugo Bjurdalen, Marcus Pernyér (hoppade in efter skador och sjukdomar).

Övriga spelare som inte kom med på grund av skador eller sjukdomar: Arvid Werner, Hugo Eriksson, Melker Sjövall Berge, Ville Movander, Oscar Brattström, Gustav Flodén, Elton Ekendahl.

Visa merVisa mindre