Förslaget som Tengbom arkitekter ritat för Hallonbergen är det som just nu återstår. Foto: Arkivbild

Dramaten är ett steg närmare Sundbyberg

Slaget om var Dramaten och Operan ska slå upp sina nya lokaler har länge stått mellan Järfälla, Huddinge och Sundbyberg. Nu har man beslutat sig för att enbart gå vidare med förslaget som ritats för Hallonbergen.

  • Publicerad 10:52, 9 apr 2018

Som Mitt i tidigare berättat så söker Dramaten och Operan nya lokaler för sina ateljéer, verkstäder och repetitionslokaler som de nu måste lämna, i Nacka.

Vasakronan fick därför i uppdrag att ta fram förslag för tre olika kommuner – Sundbyberg, Järfälla och Huddinge.

Nu berättar Per Thiberg, affärsutvecklingschef hos Vasakronan att man släppt två av de tre förslagen och enbart jobbar vidare med den byggnad som ritats för Hallonbergen.

– Vi jobbar nu vidare enbart med ett förslag, och det är Hallonbergen. Inget är dock bestämt innan ett hyresavtal är tecknat, säger han.

Per Thiberg påpekar också att det i slutändan är Dramaten och Operan som tar beslutet om var de ska bygga upp sin nya verksamhet.

– Vårt mål är att de hamnar här. Vi fördjupar nu förslaget med förhoppningen att de besluta sig för att flytta hit, säger han.

Inga dörrar stängda

Lena Törner, pressansvarig på Dramaten menar att det är en lång och komplicerad process att besluta sig för en ny plats och att man fortfarande har dörren öppen för alla tre förslagen.

– Inget beslut är fatta än. Det är många bitar som måste falla på plats, säger hon.

Johan Storåkers (L), ordförande i kultur-och fritidsnämnden ser det som ett erkännande för Sundbyberg att Dramaten och Operan nu tagit ett steg närmare Sundbyberg.

Att de sett Sundbyberg och Hallonbergen som extra intressant är jättespännande

Johan Storåkers (L)

– Att de sett Sundbyberg och Hallonbergen som extra intressant är jättespännande, säger han.

Även om inget är klart än så diskuterats hur Sundbybergarna ska kunna få ta del av kulturinstitutionernas verksamhet och även hur Operan och Dramaten skulle kunna samarbeta med kulturverksamheter i Sundbyberg, berättar Johan Storåkers.

– Det är jätteviktig för oss att få in de delarna, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10