”Dramat kring guldbron tar aldrig slut – och jag är besatt”

Mitt i:s reporter kan inte sluta tänka på Slussens nya bro och dess resa till Stockholm. ”Mina barn är redan trötta på utläggningar om guldbron vid middagsbordet”, skriver Lisa Bonnichsen.

  • Publicerad 17:54, 24 feb 2020

KRÖNIKA. Jag är besatt av en bro.

Det skulle jag aldrig ha gissat för en månad sedan. Men flera gånger om dagen klickar jag in för att se hur långt den har kommit sedan sist.

Det handlar om Slussens nya guldskimrande – och kolossala – huvudbro, som just nu är på väg med lastfartyg från Kina till Stockholm.

Och vilken resa.

Pirater som hotar utanför Somalias kust och en envis storm på Biscaya som tvingar skeppet att ofrivilligt vänta i Medelhavet.

Plötsligt en morgon, efter två veckors stiltje utanför Marbella, rörde båten sakta på sig igen. Jag skulle ljuga om jag inte erkände att jag gav till ett litet skrik och larmade på redaktionen som om det var en världssensation.

Dramatiken fortsatte utanför Portugals kust, då skeppet gjorde flera helomvändningar för att inte riskera att kapsejsa i de höga vågorna.

Bara en sådan sak. Fartyget som bron färdas på tål inte sjögång speciellt bra, eftersom relingen är så nära vattnet. Det är inte anpassat för att färdas i höga vågor, vilket är vardagsmat i Atlantens hårda vinterstormar.

Plötsligt rörde båten på sig igen. Jag skulle ljuga om jag inte erkände att jag gav till ett litet skrik

Hur ska det gå?

När, eller om, guldbron flyter in i Stockholms skärgård är det det bredaste fartyg som någonsin färdats genom de trånga skären, enligt Stockholms stad.

Kommer den fram? Eller blir det en repris av Vasas snörpliga jungfrufärd? Och monteringen sedan. Ett kapitel i sig. Passar bron ens i fästena? Har alla räknat rätt?

Dramat är inte över.

Jag ska stå där och spana när guldlasten glider in i Saltsjön.

Mina barn är redan trötta på utläggningar om guldbron vid middagsbordet. Men någon gång kanske det kommer barnbarn som vill höra om den historiska händelsen från en förstahandskälla.


(Ps: Här kan du följa bron.)