Draget ska ge en schackklubb

Det har stått still länge, men nu rör pjäserna på sig. Håbo ska få en egen schackklubb. – Vi hoppas att det kommer massor av barn och ungdomar som vill spela, säger Diana Stikas, lärare på Futurumskolan och initiativtagare.

  • Publicerad 21:32, 7 nov 2021

Det behövs eldsjälar som Diana.

Spöken, monster, zombies. Futurumskolan andas inte direkt schack den här dagen, men ett första intryck kan bedra. I ett rum i mörkret hänger flera elever över bräden och funderar på hur de ska gå vidare. Några är nybörjare, några har lite fler steg innanför västen, så att säga. Oscar Hermansson, 15, är en.

– Jag har spelat hemma med min morfar sedan jag var liten. Jag har aldrig gått i någon klubb, men jag spelar på fritiden och tycker att det är kul. När jag var mindre spelade jag oftare än jag gör nu, berättar han

Kanske kan en schackklubb få fart på intresset igen. Som så ofta var det bristen som födde idén.

– Min son är fem år och han älskar schack. Han har lärt sig av både sin farbror och sin pappa. När jag gick in på nätet för att söka efter en schackklubb i Bålsta så hittade jag inte någonting där jag kunde anmäla honom, berättar Diana Stikas, för dagen klädd som en brud för evigheten, så att säga.

Två eldsjälar gick samman

– Det enda jag hittade var en Facebooksida med något som hette Bålstadraget, berättar berättar Diana Stikas. Zinaida (Belonoshko) administrerade den sidan och hon ville också starta upp en klubb i Bålsta. Jag kontaktade henne och sedan kom vi överens om hur vi skulle gå till väga och kom på den här idén. Numera heter vi Bålsta schackklubb F-9.

– Tanken var att vi skulle starta en schackklubb i skolan för barnens skull, men det behövs eldsjälar som Diana, säger Zinaida.

Startar vecka 45

Och nu blir det alltså av. Det hela startar vecka 45.

– Det blir på onsdagar 16.30-17.30 till att börja med, och vi ska vara i cafeterian i den gamla byggnaden (på Futurum, reds. anm.) eller i biblioteket. Det beror på hur många som vill vara med. Det är för alla elever i grundskolan i hela Håbo kommun. Från förskoleklass till 9:an, säger Diana.

På bilden

Oscar Hermansson väntar på att Diana Stikas ska göra sitt drag samtidigt som Zinaida Belonoshko studerar brädet med stort intresse.

Mordmisstänkt kvinna fortsatt häktad

Åklagaren får mer tid att utreda händelserna i Bro. Mordutredningen i Bro där en kvinna i 50-årsåldern avled pågår alltjämt. Nu har åklagaren begärt och beviljats förlängd åtalstid.måndag 23/5 14:43

Äldreboende bland framtidsprojekten

Det rivs och byggs fortsatt i Håbo. Vi frågade kommunen vad som är på gång.söndag 22/5 8:30