Maria Gonzales berättar att dottern Victoria Vega blivit sjuk efter båda gångerna som hon besökte simskolan i Skärholmens sim- och idrottshall. Foto: Maria Lilja

Dottern sjuk efter varje simlektion

Skärholmen har en av de mest bakteriedrabbade simhallarna i Stockholm. I fjol hade badet för höga halter av farliga ämnen vid åtta tillfällen. Anledningen: Gästerna duschar inte ordentligt.

  • Publicerad 18:06, 1 mar 2015

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om badets kampanj med vakter i duschen. Sedan hösten 2012 har personalen haft speciella insatser där de stått och kontrollerat att badgästerna tvättar sig ordentligt innan de kliver i bassängen. Trots hygienkampanjerna hade badet för höga värden av farliga ämnen vid åtta tillfällen förra året.

– Kampanjen lyfter uppmärksamheten ett tag och sedan faller det tillbaka i samma mönster, säger Lena Hiram som arbetar på badet.

– Sedan tycker inte jag att man ska behöva ha vakter heller. Det borde ligga i varje enskild persons intresse att hjälpa till hålla bassängvattnet rent.

I plaskbassängen och bubbelpoolen har det handlat om en bakterie som kan ge magsjuka, öron- och ögoninflammationer, feber och variga sår. I de två större bassängerna har det varit för höga nivåer av thrihalometaner – ett cancerframkallande ämne som bildas när klor reagerar med bakterier från till exempel svett, parfym eller hudflagor.

– Därför är det så viktigt att pojkar inte har kalsonger under badkläderna, då släpper man ifrån sig hur mycket hudpartiklar som helst, säger Marithe Eriksson, miljö- och hälsoinspektör vid miljöförvaltningen.

Utanför simhallen möter Lokaltidningen Mitt i Maria Gonzales och hennes 7-åriga dotter Victoria Vega. Förra året började Victoria gå i simskola på Skärholmsbadet, men efter två gånger slutade de gå dit eftersom hon blev sjuk.

– Varje gång fick hon hosta, feber och kräktes. Doktorn sa att det kunde vara från simskolan, säger Maria Gonzales.

Hon har själv sett att många missköter hygienen.

– Man ser att folk inte duschar. De går ner i bassängen med hudlotion, parfym och allt, säger hon.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjugren (S) menar dock att det inte finns några fall där man säkert konstaterat att vattnet gjort folk sjuka.

– Blir det hälsofarligt stänger vi bassängerna, säger hon.

Fakta

16 av 22 bassänger var för smutsiga

Förra året hade 16 av 22 kommunala inomhusbassänger i Stockholm för höga bakterievärden vid minst ett tillfälle.

Skärholmens sim- och idrottshall är ett av de fem värsta baden när det kommer till farliga ämnen i vattnet. Flera andra bad i söderort har noll anmärkningar, till exempel Farsta och Svedmyra.

Miljösamverkan Stockholms län jobbar just nu på att ta fram ett förslag på hårdare städkrav i kommunens simhallar.

Källa: Miljöförvaltningen

Visa merVisa mindre