Vaccinsamordnare Magnus Thyberg flaggar nu för att det snart är dags för nästa grupp att få dos 3. Foto: Region Stockholm/Mostphotos

Dos 3 – då får du din spruta

Så snart tillräckligt många 65-plussare fått dos tre är det dags för nästa grupp. Då kan de som är födda 1960 och tidigare boka in sig. SMS kommer att skickas ut till dem som då bokade i appen Alltid öppet.

  • Publicerad 12:39, 24 nov 2021

Har det gått sex månader sedan du fick dos 2 av vaccinet mot covid-19? Då kan du nog ganska snart räkna med att få dos 3.

– Du som har bokat i appen Alltid öppet kan räkna med att få ett SMS när det är dags för dig att boka din tredje dos. Du behöver alltså inte själv hålla koll på när det blir din tur, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Som i våras

Det blir samma ordning och åldersgrupper som under vårens vaccinering, med femårsintervall och bokning på samma sätt.

Detta enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. "Regionerna ansvarar för uppföljningen av vaccinationstäckningen i respektive grupp, och beslut om start för nästkommande grupp när god täckning har uppnåtts" skriver myndigheten på sin webb.

– Den mest prioriterade gruppen just nu är personer födda 1956 eller tidigare. När vi har nått en god vaccinationstäckning för dos tre i denna stora grupp, kommer vi successivt att kunna släppa på andra grupper, säger Thyberg.

Långa köer

När det kan bli har inte meddelats, men med tanke på köerna med vaccinsugna 65-plussare kanske det dröjer.

Alla springer till vaccinbussen – Svårt att få dos 3 för dem som inte kan köa

I dagsläget har 32,6 procent av alla över 65 år fått tre doser. Totalt har 75,4 procent av befolkningen över 18 år fått två doser vaccin.