”Döp området till Västermalm”

Byggjätten Skanska har flyttat till västra Kungsholmen som man också varit med att bygga upp. Men de saknar ett passande namn för området och föreslår ”Västermalm”. Och de får stöd från en språkforskare.

  • Publicerad 10:55, 14 feb 2014

Västermalms strand, Västermalmsterrassen och Västermalms atrium – Skanskas projekt har varit och är många; bolaget har byggt både bostadshus och kontorslokaler i västra Kungsholmen.

Men man saknar ett tydligt namn för exploateringsområdet och tycker det är dags att en gång för alla bestämma sig för ett namn som tydliggör för boende, arbetande och besökare var man befinner sig.

”Västermalm”, som de alltså själva använt i flera projekt, är deras förslag - och de hoppas att Kungsholmsborna ska höra av sig om vad de tycker.

– Vi vill skapa uppmärksamhet bland medborgarna och höra vad de tycker, det är vad medborgarnas tycker som staden ska ta hänsyn till, säger Annika Svensson,
presstalesperson på Skanska.

Vurmen för namnet föddes efter ett samtal med professor Jussi Karlgren, forskare i språkteknologi vid textanalysbolaget Gavagai, som faktiskt var med och tog fram namnet Västermalmsgallerian när det begav sig 2002.

Det kommer bli ett namn

Han jämför Hornsbergsområdets situation med Ladugårdslandet som i slutet på 1800-talet döptes om till Östermalm i samband med bostadsbyggandet där. Då: en bisarr idé. I dag: Helt naturligt och vedertaget.

– Det kommer bli ett namn på området så småningom, på något sätt kommer det att benämnas, säger Jussi Karlgren och fortsätter:

– Det händer något på Kungsholmen och den förändringen borde ha ett namn. Västermalm är inte alls ett dumt förslag.

Sa nej till Lindhagen

Kanske borde ”Västermalm” redan inledas vid S:t Eriksgatan, funderar språkforskaren: Den bebyggda innerstaden växer ju ut bortom de tidigare tullarna och när innerstaden tidigare kan sägas ha tagit slut vid Fridhemsplan flyttar gränsen nu längre västerut. Stadshagens förtätning länkar S:t Göransområdet med Hornsberg och Västermalmsgallerian kan på så sätt bli i porten in i Västermalm.

På exploateringskontoret tycker man att de befintliga namnen på stadsdelarna, Kristineberg och Stadshagen, är bra. Att propagera för ett nytt officiellt namn för hela området finns det inga planer för. Tidigt i processen föreslogs Lindhagen av byggherrarna (även Skanska var mer på det tåget) men stans namnberedning sa nej. 

– Från exploateringskontorets sida tycker man det funkar bra som det är i dag, säger Jenny Holmberg, kontorets kommunikationsansvariga för projektutvecklingsavdelningen.