Donya, 12, ställer politikerna mot väggen

Tolvåriga Donya Hakimi från Rissne och kompisen Bella Ströberg har på eget initiativ bokat in intervjuer med gruppledarna för partierna i Sundbyberg. Vilka frågor de ställer är hemligt. – Om du skriver det i tidningen och de läser så kommer de att vara beredda – och det får de inte vara, säger Donya Hakimi.

  • Publicerad 14:38, 3 aug 2018

Det är valår och det innebär att politikerna bevakas lite mer än vanligt. En av alla som frågar ut politikerna är tolvåriga Donya Hakimi från Rissne, som själv tagit kontakt och frågat gruppledarna för partierna i Sundbyberg om de kan tänka sig att ställa upp på intervjuer.

– Deras första reaktion när jag ringer upp är: Varför vill du göra det här? Jag förklarar att jag är väldigt intresserad och då bestämmer vi en tid tillsammans. Eftersom jag har sommarlov har de fått bestämma tid och dag, säger Donya Hakimi.

Hon har alltid varit politiskt intresserad, men den främsta anledningen till att hon nu ställer Sundbybergs gruppledare mot väggen är en annan.

– När jag var i sexårsåldern blev jag mobbad på min skola och då ville jag prata med politiker hur de hanterar mobbing för jag tyckte inte att de hanterade det särskilt bra. Nu är jag äldre och fortfarande intresserad av att höra vad de tycker. Det var så allting började, säger Donya Hakimi.

Vill bli advokat

Hon har hittills hunnit intervjua en gruppledare – Vänsterpartiets Jesper Wiklund.

– Han svarade på alla frågor. Han var inte direkt beredd, men hade ett vettigt svar på alla frågor, säger Donya.

Mitt mål är att bli advokat, men om jag inte blir det vill jag bli journalist

Donya Hakimi

Och hon har bokat in intervjuer med Maria Bohman Kreij (KD) och Stefan Bergström (C). Donya kommer att fortsätta jaga resterande – men alla har inte svarat.

– Lars Lindgren (SLP) har ringt tillbaka och sagt han är på semester och ska ringa upp när han kommer tillbaka. Johan Storåkers (L) ringde upp och så att han skulle ringa tillbaka. Men resten har inte svarat. På ett sätt är jag lite besviken, de som jobbar med det här borde kunna svara i telefon, säger Donya Hakimi.

Donya får hjälp av sin kompis Bella Ströberg. De filmar varje intervju, Donya ställer frågorna och Bella sköter kameran.

Vilka frågor ställer du?

– Det kan jag tyvärr inte säga nu, för om du skriver det i tidningen och de läser det så kommer de att vara beredda på frågorna – och det får de inte vara. Men det är lite frågor om trygghet och lite frågor om annat, säger Donya.

Vill du arbeta som journalist när du blir äldre?

– Mitt mål är att bli advokat, men om jag inte blir det vill jag bli journalist.

Ärvt sitt politiska intresse från mamma

Donyas mamma Elham Norouzi är politisk engagerad i Sundbybergs Lokalparti och det blir en del politiksnack hemma berättar Donya.

– Min mamma älskar politik, så har då har jag också börjat gilla det. Det är intressant för att alla partier har en egen åsikt och åsikterna kan ändra Sverige väldigt mycket efter vem som bestämmer, det tycker jag är väldig roligt, säger Donya Hakimi.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10