Donya, 12, fick Sumpans politiker att flossa

Donya Hakimi och Bella Ströberg har ställt Sundbybergs gruppledare mot väggen – och lärt dem att flossa.

  • Publicerad 10:42, 5 sep 2018

Vet du vad flossa är?

– Jag vet att man kan flossa med tandtråd, men du tänker på något annat? säger Stefan Bergström (C).

Och det gör Donya Hakimi, 12 år från Rissne.

Hon och kompisen Bella Ströberg har under sommaren intervjuat alla gruppledare i kommunen (utom (M), (KD) och (MP), som de inte kunde få till en träff med). De har fått svara på frågor om trygghet, skola och vem som faktiskt bestämmer i kommunen. Och så lärt sig den nya dansstilen – flossa.

Har det varit svårt att intervjua dem?

– Det var ganska enkelt. Vi har fått väldigt olika svar från alla, det  har varit roligt att höra. Men så hade vi en grej i slutet av intervjun – att de skulle flossa. Det blev lite pinsamt. Vissa visste vad det var och andra inte så jag fick visa, säger Donya Hakimi.

Själv tog det henne lång tid att lära sig dansen.

– För att flossa är det mest teknik. För att shuffla måste man ha mer sväng i benen, förklarar hon.

Vem bestämmer?

Donyas mamma Elham Norouzi är politisk engagerad i Sundbybergs Lokalparti och det blir en del politiksnack hemma berättar Donya.

Men den främsta anledningen till att hon nu ställer Sundbybergs gruppledare mot väggen är en annan.

– När jag var i sexårsåldern blev jag mobbad på min skola och då ville jag prata med politiker hur de hanterar mobbing för jag tyckte inte att de hanterade det särskilt bra. Nu är jag äldre och fortfarande intresserad av att höra vad de tycker, säger hon.

Donya Hakimi och Bella Ströberg har ställt gruppledarna mot väggen – och lärt dem flossa. Foto:Privat

Hon har även jämfört skolor med varandra och märker stora skillnader. Så det blev så klart en hel del frågor om skolan.

Hur många elever tycker du ska finnas i varje klass? frågar Donya

– Det beror lite på, vissa skolor experimenterar med stora klasser och två lärare i klassrummet så att de i bland kan vara grupper på 20 och i bland 10. Men andra klasser är mer oroliga och då behöver man mindre klasser. Jag tycker att lärarna och rektorerna ska få bestämma det, säger Peter Schilling (S).

Hon fortsätter, får man bestämma mer om man är rik?

– Nej inte inom politiken, svara Stefan Bergström (C)

– Inte i kommunfullmäktige, eller om man röstar. Men rika kan köpa bostad och har lättare att flytta. Fler rika röstar också i valet. Det vill vi ändra på, säger Jesper Wiklund (V).

Jag tycker de måste bli bättre på att hantera mobbning

Donya Hakimi

Varför är vissa rika och andra har inte råd med mat, i Sundbyberg?

– Det är en obalans i samhället som vi måste göra något åt. Viktigt är att alla kan få ett arbete. Vi måste underlätta så att alla kan få ett jobb genom att göra det lättare att anställa människor till en lägre lön. Det är bättre än ingen lön alls, fortsätter Stefan Bergström.

Själv har Donya ett par förslag för att göra skolan bättre.

– Jag tycker de måste bli bättre på att hantera mobbning. Och att de med dyslexi och adhd ska få extra hjälp. Jag har själv dyslexi och har bland annat fått en i-pad som jag tycker är jättebra och får jobba i ett mindre rum när det är prov och så. Men vissa kompisar med adhd får inte lika bra hjälp, säger Donya Hakimi.