Albano campus som det är tänkt att se ut i framtiden. Bilden är en illustration. Foto: Stockholms stad

Domstolen säger ja till studentlägenheter i Albano

Nu finns inte längre några rättsliga hinder för att bygga 1 000 – 1 200 studentlägenheter i Albano och delar av Norra Djurgårdsstaden. Mark- och miljööverdomstolen kör över tidigare domstolsbeslut.

  • Publicerad 12:26, 9 apr 2015

Enligt domen i Mark- och miljööverdomstolen som presenteras i dag är det fritt fram för Stockholms stad att bygga mellan 1 000 och 1 200 studentlägenheter samt forskarbostäder i Albano och Norra Djurgårdsstaden.

Det var i juni förra året som Mark- och miljödomstolen i Nacka upphävde stadens beslut att anta detaljplanen eftersom domstolen saknade tydliga beskrivningar av in- och utfarten till en av fastigheterna i planen.

LÄS ÄVEN Ekovänner överklagar studentbostäder i Albano

Domen överklagades av staden som nu alltså har fått rätt.

Mark- och miljööverdomstolen konstaterar att detaljplanen överensstämmer med markanvändningen enligt den plan som gäller sedan tidigare, den så kallade Norra länken-planen. Domstolen finner heller inga andra hinder mot planen.

Går inte att överklaga

Beskedet mottogs med glada miner på finansroteln i Stockholms stadshus.

”Albano blir av. Domstolen godkänner detaljplan. Går ej att överklaga. Drygt 1 000 studentbostäder och universitetslokaler. Bra!” skriver Oscar Lavelid, borgarrådssekreterare på finansroteln, på Twitter.

Även inom oppositionen uttrycks glädje.

"Äntligen! MMÖD ger klartecken för 1000 studentbostäder i Albano" skriver Daniel Carlsson-Mård, borgarrådssekreterare hos Moderaterna på Twitter.

Mark- och miljööverdomstolens dom går inte att överklaga.