Förra våren besökte Peter Eriksson några av de nyanlända som nu har tvingats lämna ön. Foto: Anna Wilson

Fakta

Lyssna på Mitt i Lidingö

Prova att lyssna på våra artiklar inlästa av reportern.
Vill du kunna stoppa ner telefonen i fickan och lyssna på flera i artiklar medan du är på språng så funkar det bäst att använda i Podbean-appen. Glöm inte att följa Lyssna på Mitt i Lidingö så får du uppdateringar när vi lägger upp nya inlästa artiklar.

Domstol ger Lidingö rätt att säga upp nyanlända

Det väckte mycket känslor när flera nyanlända familjer tvingades lämna Lidingö efter två år. Nu konstaterar Kammarrätten att staden hade rätt säga upp deras bostadskontrakt.

  • Publicerad 11:48, 22 feb 2019

Lidingö stad bröt inte mot bosättningslagen när de beslutade att säga upp alla bostadskontrakt till nyanlända som anvisats till staden från och med den 1 mars 2016. Det konstaterar Kammarrätten i Stockholm i en ny dom.

Uppsägningen av flera familjer med barn som etablerat sig på Lidingö väckte stor uppmärksamhet och ilska. Dåvarande bostadsministern Peter Eriksson (MP), besökte familjer som tvingades lämna ön efter två år då den så kallade etableringstiden gått ut.

Uppsägningarna blev en rättssak och i mars förra året kom Förvaltningsrätten fram till att stadens beslut var okej.

Miljöpartiet som drivit ärendet överklagade till Kammarrätten. I dagarna kom domen som åter ger Lidingö stad rätt.

”Med hänsyn till hur lagen är utformad och det som anges i förarbetena anser kammarrätten att bosättningslagen inte ställer upp något hinder mot att en kommun erbjuder boenden som endast är tillfälliga till nyanlända som anvisas”,  skriver kammarrätten i domen.