En del av bygget på Årstafältet. Foto: White

Domstol ger bygget på Årstafältet tummen upp

Årstafältet är ett steg närmare byggstart. Bevararsidans överklagande har avslagits av mark- och miljödomstolen. Men nätverket överväger att ta saken till Europadomstolen.

  • Publicerad 11:37, 17 mar 2017

Staden kan andas ut och ser ut att vara ett steg närmare att kunna börja bygga på Årstafältet. Efter att Nätverket Årstafältet fick avslag på sitt överklagande av detaljplanerna från länsstyrelsen i somras tog man ärendet vidare till mark- och miljödomstolen.

Därmed fick staden vänta i ett halvår på en dom. Nu har mark- och miljödomstolen valt att gå på samma linje som länsstyrelsen.

– Vi har instämt i länsstyrelsens övervägande. Det har inte tillkommit någonting till mark- och miljödomstolen som har gett oss en annan uppfattning än dem, säger Alexander Häggkvist, ordförande i mark- och miljödomstolen.

LÄS ÄVEN: Nätverk överklagar Årstafältet – försenar tusentals bostäder minst ett år

Nätverket är besviket

Samtliga överklaganden mot byggprojektet har därmed fått avslag. Birgitta Adolfsson, som är talesperson för Nätverket Årstafältet, är besviken på domen.

– Vi tycker inte att de riktigt att de har läst igenom vårt överklagande, utan enbart gått på länsstyrelsens linje. Det känns inte som att de har engagerat sig i våra tillägg, säger hon.

LÄS ÄVEN: Bygget på Årstafältet väcker känslor – så säger Årstaborna

Hon överklagade även detaljplanerna som enskild, men detta fick också avslag eftersom hon saknar talerätt då hon själv inte bor i området.

– Jag tycker att rent faktiskt så borde alla människor ha talerätt i den här saken eftersom det är en allmän plats man ger sig på. Min åsikt är att alla är sakägare. Men rent juridiskt är det på ett annat sätt, säger Birgitta Adolfsson.

Vill fortfarande stoppa byggandet

Hon tillägger:

– Jag är mycket förvånad över att ingen som bor i området har överklagat. De hade haft möjlighet till skadespråksanspråk. Men det är svårt eftersom man måste vara juridiskt insatt.

Nätverket Årstafältets styrelse har trots nederlaget fattat ett beslut om att gå vidare och fortsätta försöka stoppa detaljplanerna. Och det finns fortfarande möjlighet att överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen, senast den 24 mars. Än så länge har ingen överklagan på domen registrerats.

– Vi har jobbat med det här i tio år nu och kommer göra det vi kan för att motarbeta att Årstafältet exploateras, säger Birgitta Adolfsson.

Hur ska ni göra det?

– Vi har inte bestämt hur vi ska göra och håller på att diskutera saken med vår jurist just nu. Vi kan gå vidare till mark- och miljööverdomstolen och tittar även på möjligheten att ta det till Europadomstolen.

LÄS ÄVEN: INSÄNDARE. REPLIK: Bebygg ogästvänliga leråkern Årstafältet

LÄS ÄVEN: Här är syntharens känga till Årstaborna: "Skövla Årstafältet!"

LÄS ÄVEN: Nätverket: "Vi kommer överklaga allt på Årstafältet"