Den dömde var 15 år vid tiden för gruppvåldtäkten, men är nu för gammal för sluten ungdomsvård och döms istället till fängelse. Foto: Mitt i/Arkiv

Döms för sex år gammal gruppvåldtäkt i kolonistuga

En 21-årig man från Vällingby döms till ett års fängelse för att deltagit i en gruppvåldtäkt i en kolonistuga i Järvaområdet. Den grova våldtäkten ägde rum för sex år sedan, då den åtalade var bara 15 år, men det är först nu han kunnat knytas till brottet med hjälp av DNA-bevisning.

  • Publicerad 16:02, 27 maj 2020

Det brutala övergreppet ägde rum före midsommar 2014. En kvinna våldtogs och fick en pistol intryckt i munnen. Våldtäkten fortsatte sedan i en källare.

Tre unga män dömdes för den grova våldtäkten. En 21-åring och en 19-åring dömdes till fängelse i  i fem respektive två och ett halvt år, medan en 18-årig man fick sluten ungdomsvård. Domen fastställdes i Svea hovrätt, och de dömda har nu avtjänat sina straff.

Men det fanns spår efter fler förövare, nu har ytterligare en man kunnat lagföras tack vare bland annat spår av hans sperma på kvinnans kläder.

Mannen anhölls i våras misstänkt för bedrägerier. Han misstänktes ha lurat flera äldre personer på pengar, och topsades därför i samband med gripandet. Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, fick då en DNA-träff som matchade spår från det sex år gamla våldtäktsärendet.

Man misstänkt för sex år gammal gruppvåldtäkt i kolonistuga

Mannen, som var bara 15 år vid brottstillfället, nekar till brott och hävdar att det rörde sig om frivillig sex. Solna tingsrätt anser att han är överbevisad, och dömer honom som en av gärningsmännen vid den grova våldtäkten.

”Det har gått lång tid sedan gärningen men det kan inte staten lastas för”, skriver tingsrätten i sin dom.

Om mannen hade dömts tillsammans med de andra hade påföljden blivit sluten ungdomsvård, men eftersom han nu är för gammal för det döms han istället till fängelse i ett år.