LÅNGDRAGET. Kampen mot nya Ica-butiken i Kvarteret Linjalen vid Rosenlundsparken har pågått i åratal. Foto: Andreas Jennische

DOMEN: Ny stor Ica får byggas på Söder

Staden har inte gjort fel som gett bygglov åt den stora Ica-butiken i kvarteret Linjalen. Det slår mark- och miljödomstolen fast i en ny dom – som återigen ger grönt ljus till bygget.

  • Publicerad 13:40, 10 apr 2018

Det är hyresvärden Stockholmshem som under lång tid drivit planerna på att låta bygga en ny Ica-butik, som med sina 3 400 kvadratmeter ska bli en av Söders största mataffärer, i garaget i kvarteret Linjalen på Magnus Ladulåsgatan.

Detaljplanen, som godkänts i alla instanser, har överklagats av en stor del av grannskapet, som bland annat hänvisar till att Ica-butiken skulle skapa trafikproblem. Och det är inte första gången. Redan 2015 överklagades detaljplanen till Mark- och miljödomstolen, som redan då fastställde Länsstyrelsens avslag.

Stockholmshem tvingar hyresgäster säga ja till Ica

Den här gången har överklagan dels fokuserat på bristande brandsäkerhet och brist på parkeringsplatser i anslutning till butiken. Men även denna gång slår domstolen fast att det inte finns någon anledning att avslå den redan godkända detaljplanen.

Missnöjd med domen

För att målet ska tas upp i sista instans, Mark- och miljööverdomstolen, krävs en del. Här prövas nämligen bara mål som är av prejudicerande karaktär, som pekar mot att någon lag kan behöva ändras eller att något fel skett i underinstanserna.

– Vi menar att det är just det som skett, man har inte tagit hänsyn till saker som exempelvis utrymningsvägar vid brand och man har heller inte utrett miljökonsekvenserna utifrån den ökade trafiken i området ordentligt, säger en av motståndarna Eva Fee.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon kommer nu, tillsammans med övriga motståndare, samla ihop kompletterande material i hopp om övertyga Mark- och miljööverdomstolen att pröva fallet.

"Hoppas på förbättringar"

Samtidigt väntar en parallell process i hyresnämnden, som måste godkänna bygget då Stockholmshem hittills inte lyckats få mer än hälften av hyresgästerna att säga ja till Ica-butiken – trots påtryckningar. I dagarna skrev 211 av hyresgästerna under ett yttrande till nämnden där man motsätter sig affären, och nu inväntas Stockholmshems svar.

– Ytterst handlar det här om att sätta press på Stockholmshem och de ansvariga politiker som klubbat igenom den här dåliga detaljplanen. Även om affären byggs hoppas vi åtminstone på förbättringar när det gäller exempelvis tillgänglighet och brandsäkerhet. Vi har inte gett upp, säger Eva Fee.

Framtiden? Illustration av ny butiksentré på Magnus Ladulåsgata. Foto: Illustration: Claudius