Domen mot Peter Plax mördare står fast – överklagas inte

En 16-åring från Danderyd slog ihjäl sin kompis Peter Plax med en yxa i Sollentuna. Han dömdes till vård för mordet och ingen överklagan har kommit in till Attunda tingsrätt.

  • Publicerad 10:12, 10 dec 2019

16-åringen som stod åtalad för mordet på Peter Plax, 16, dömdes i november för mord och förberedelse till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han dömdes på bägge åtalspunkterna och ska också betala skadestånd till målsägandena. 16-åringen dömdes till rättspsykiatrisk vård eftersom det visat sig att han lider allvarlig psykisk störning.

Domen kunde överklagas fram till och med den nionde december men ingen överklagan har kommit in.

När Mitt i pratade med 16-åringens advokat, Rickard Appelberg, under måndagen var heller ingen överklagan på väg in.

– Det beror lite på om min klient vill överklaga eller inte. Om jag inte får besked från honom kommer jag att avstå. Personligen är jag tveksam till att vi överklagar, säger Rickard Appelberg.

Vad har din klient sagt om domen?

– Jag har förklarat vad domen innebär. Han förstår innebörden men det är alltid svårt att veta vad som rör sig i en persons sinne.

Enligt Attunda tingsrätt har det inte kommit in någon överklagan inom utsatt tid och domen väntas vinna laga kraft den elfte december.

Mitt i har sökt Rickard Appelberg under tisdagen.

Från mordlarm till rättegång – därför dödades Peter Plax

Ville döda någon

Det var mitt under sommarlovet, den andra augusti, som två Danderydskompisar träffades för att åka och bada vid Rösjön i Sollentuna. Den kvällen slutade med att Peter Plax, 16, blev ihjälslagen med en yxa.

Peter Plaxs jämnåriga klasskamrat ringde själv till 112 för att berätta att han hade mördat en person. Anledningen var att han ville döda någon sa han till polisen.

16-åringen greps på plats och har sedan dess suttit häktad. Under tiden har en sinnesundersökning gjorts som visar att 16-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och därför inte kan dömas till fängelse.