Dömda utestängs från äldrevården
Utdrag ur belastningsregistret kan bli aktuellt när äldrevårdare anställs, om Ewa Larsson (MP) får bestämma. Hon vill att chefer inom vården ska få veta om personal de anställer har dömts för åldringsbrott, för att stölderna mot äldre ska minska.
- Nyheter
- Publicerad 18:58, 25 mar 2012
Antalet brottsanmälningar mot personer över 65 år har ökat, enligt länskriminalpolisen i Stockholms län. Det har fått Ewa Larsson (MP), vice ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, att reagera.
Hon vill att chefer inom vården ska be om utdrag ur belastningsregistret inför nyanställningar för att få reda på om någon har blivit dömd för åldringsbrott.
– Det här handlar om människor som är helt i beroendeställning till personalen. Vi måste komma åt det här och det här är ett av sätten, säger hon.
Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om en 88-årig kvinna som blev bestulen av hemtjänstpersonal. En anställd dömdes för stöld efter att hon avslöjats av kameror som anhöriga hade satt upp i kvinnans hem.
Kvinnan i det aktuella fallet är inte dömd tidigare. Hur mycket säkrare blir det egentligen?
– Man kommer åt ligor, aktivt kriminella, som jobbar över flera kommuner, säger Ewa Larsson.
Polisen satsar också för att minska åldringsbrotten. Leif O Johansson är kriminalinspektör för den nystartade seriebrottsgruppen som permanentades den 22 februari, och är även ansvarig för åldringsbrotten.
Han säger att det är svårt att fälla dem som begår den här typen av brott, men genom den här gruppen kan polisen sammanställa och göra arbetet mer effektivt för de olika polisdistrikten i länet.
Leif O Johansson anser att även om de misstänkta inte alltid döms för stölder kan arbetsgivare inom vården genom polisens information bli mer uppmärksamma.
– Vi arbetar förebyggande på äldreboenden. När vi är ute och ger information till de äldre och anställda på drabbade boenden ser vi ofta att stölderna upphör efteråt, säger han.